Una alumna de l'institut Montgrí, de Torroella de Montgrí, ha guanyat el primer premi de la 9a edició del concurs literari Ficcions, en el qual s'han presentat més de 2.900 estudiants de 14 a 18 anys de 340 centres educatius. «Ficcions, l'aventura de crear històries» és una iniciativa de l'Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació (AMIC) per promoure la lectura i l'escriptura en català entre els joves dels territoris de parla catalana.

Dels 140 finalistes, el primer premi va recaure en Andrea Soler Núñez, de l'institut Montgrí, per la història titulada «Luc Lebrun, 17 de maig de 1927». El jurat, format per experts del món literari i cultural, va destacar la «sorprenent maduresa narrativa» del text, «que combina l'habilitat per al diàleg amb una dosificació molt adequada del ritme». «Llegir textos com aquest et reconcilia amb la literatura i et fa ser optimista quant al paper que continuarà jugant en el futur», van concloure.

També es va reconèixer la feina dels tres professors considerats «més motivadors», entre els quals hi ha una docent de l'institut La Jonquera, Olga Tribulietx.

D'altra banda, el segon premi de Catalunya es va atorgar a tres joves ex aequo: un alumne dels Maristes de Girona, David Valero Mateo, amb la història «La fonda», per ser «un text ben exposat amb delicadesa i naturalitat» i utilitzar un «llenguatge precís i bones escenes» -en paraules del jurat-; Genís Rodríguez Graells, de l'institut Hug Roger III de Sort amb el relat «Jo»; i Jordina Escofet Vera, de l'institut Sant Feliu de Guíxols, amb «Les coses petites», que el jurat va descriure com «una història inquietant, original i molt imaginativa de narrativa singular i detallista».

L'entrega de premis es va dur a terme dijous a La Pedrera-Casa Milà. El concurs inclou un Premi Especial Ciutat de Barcelona, dos guardons per a la Millor Història de les Illes Balears i del País Valencià, i nou premis territorials més.