Reclamen una actuació d'urgència contra els senglars

UP demana que Agricultura apliqui la normativa quan hi ha manca de resultats en les àrees privades de caça

30.05.2017 | 11:35

Unió de Pagesos exigeix al Departament d'Agricultura que actuï amb urgència contra la plaga de senglars que afecta l'agricultura de les comarques de Girona, i que apliqui la normativa que té a l'abast, especialment quan hi ha manca de resultats de titulars de les àrees privades de caça. El sindicat considera que el Departament no pot defugir la responsabilitat i ha de complir i fer complir la normativa existent. En aquest sentit, demana que declari l'emergència cinegètica i que actuï segons el que preveu aquesta quan alguna àrea privada no obté els resultats esperats en el seu Pla cinegètic.

El sindicat també recorda que el Pla cinegètic ha de ser revisat i actualitzat d'acord amb les circumstàncies de sobrepoblació de fauna, i aprovat pel Departament. També ha d'exigir que la totalitat dels titulars de les àrees privades de caça comuniquin les dades, el màxim de fiables, de les captures, fet que actualment només compleix un 35% de les àrees privades, segons dades del Departament.

Unió de Pagesos va reclamar al febrer al Departament d'Agricultura que posi en marxa urgentment el pla pilot per als danys produïts pels senglars a la demarcació de Girona, previst en el Pla de prevenció de danys i els riscos originats per la fauna cinegètica aprovat el desembre del 2016, i que també implica la creació d'un òrgan de coordinació amb els actors del territori per poder concretar les mesures del pla i endegar-lo amb la participació dels sectors afectats per la sobrepoblació de senglars. Per a Unió de Pagesos, el Departament ha d'actuar amb urgència i la seva acció política en aquesta matèria no es pot limitar a demanar la bona entesa entre caçadors i pagesia.

El sindicat recorda que els danys als conreus provocats per diferents espècies cinegètiques, sobretot els senglars, a Girona, només són una part dels problemes que ocasionen aquests animals. Els danys, que van en augment, també provoquen que sigui inviable conrear moltes parcel·les i, per tant, acaben abandonades. Això representa un increment continuat de la massa boscosa, amb el consegüent increment del risc d'incendis i de més dificultats per controlar-los.

UP denuncia que hi ha conreus d'estiu com el gira-sol, que en moltes comarques ha disminuït de manera important per l'efecte dels senglars. Al Pla de l'Estany, la campanya 2016 es va sembrar un 90% menys d'aquest conreu respecte el 2006. Actualment, no hi ha cap cultiu que siguin indemne als atacs dels senglars, diu UP, i aquesta situació no permet fer les rotacions de conreus adients per minimitzar el consum d'herbicides; en definitiva, dificulta fer una gestió correcta del sòl.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema