La Vall de Bianya recull firmes per reclamar una escola

La crisi del 2008 va aturar un projecte per a un centre que ara l´Ajuntament i pares volen reactivar

30.05.2017 | 11:35

Un grup de veïns de la Vall de Bianya s´ha constituït en comissió per tal de reclamar una escola per al municipi. Els veïns es van reunir el dijous, dia 26 de maig, i van decidir fer una recollida de signatures per tal constatar el pes de la demanda d´una escola davant del Departament d´Ensenyament.

Segons ha explicat l´alcalde de la Vall de Bianya, Santi Reixach (PDeCAT), fa uns dos mesos es va reunir amb la inspectora d´Ensenyament. Aquesta li va mostrar estadístiques de la baixa natalitat a la Vall de Bianya durant el 2016. També li va dir que en el conjunt de la Garrotxa la natalitat ha baixat.

En conseqüència la inspectora va raonar que la Vall de Bianya no necessita escola pròpia, perquè a les escoles de Sant Joan les Fonts i d´Olot hi ha places de sobres per acollir la mainada de la Vall de Bianya.

A més, la inspectora va apuntar que el Departament té d´altres prioritats abans que fer una escola a la Vall de Bianya.

L´alcalde s´ha mostrat molt contrari als criteris de la inspectora. Segons ell, durant el primer semestre del 2017, la natalitat a la Vall de Bianya s´ha disparat. «Han nascut més nadons en el que portem del 2017, que durant tot el 2016», ha dit. També ha valorat l´augment del nombre de parelles joves que s´han establert a la localitat. «Cada vegada hi ha més joves interessats a establir-se al poble», ha assenyalat.

Reixach ha valorat en positiu la recollida de signatures, perquè, segons el seu criteri, una escola fa poble.

L´alcalde ha puntualitzat que pot haver-hi famílies que s´oposin a l´escola, pel fet que els alumnes que van a escola a un municipi que està fora del terme o resideixen tenen el menjador gratuït. Ha recordat que a la Vall de Bianya hi havia hagut 6 escoles rurals i que la darrera va tancar a la dècada dels 80. Des de llavors, la reivindicació d´una escola a la localitat ha estat constant.

La demanda d´una escola va ser una demanda constant del grup del PSC, durant els mandats que va estar a l´oposició.

Segons Reixach, la reclamació per una escola va tenir el moment àlgid el 2008. Llavors, l´Ajuntament tenia preparats uns terrenys i el Departament d´Ensenyament va estar prop de començar el projecte d´una escola per al municipi.

Això no obstant -segons Santi Reixach-, va arribar la crisi econòmica i el projecte va quedar aturat. Durant aquest temps, els pares de la Vall de Bianya han pogut escollir entre les escoles del Morrot i Lluís Maria Mestres a Olot i l´escola Castanyer a Sant Joan les Fonts.

Ara, aquestes escoles poden oferir una bona oferta de places. Això no obstant, els pares de la Vall de Bianya consideren que un poble amb un fort caràcter propi i amb una progressió en el nombre d´habitants hauria de tenir escola.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema