El jutjat de Ripoll amplia de 2 a 5 els investigats per l'ofegament de la nena

Les dues parts demanen l'ajornament de les declaracions dels implicats, amb l'objectiu de poder conèixer millor els detalls de l'acusació · Els advocats dels pares de la menor consideren que hi va haver negligència i que cal aclarir les responsabilitats

01.06.2017 | 06:30
El pare i la mare de la menor, acompanyats dels seus advocats, Carles Monguilod (dreta) i José María Fuster-Fabra (segon per l´esquerra).

El jutjat de Ripoll ha ampliat de dos a cinc els investigats per l'ofegament d'una nena, fa dues setmanes, a la piscina del municipi. Fins ara, els Mossos d'Esquadra havien acusat el director-tècnic de la instal·lació i la monitora que vigilava el grup de la menor, mentre que el tribunal també ha incorporat com a investigats els altres tres monitors que hi havia a la piscina en el moment dels fets. Així mateix, la jutgessa va atendre ahir la petició dels advocats, tant de la defensa com de l'acusació particular, que van demanar un ajornament de les declaracions dels implicats per poder conèixer millor els detalls de l'acusació.

En primer lloc, el jutjat ho va acceptar perquè els lletrats de l'acusació puguin tenir temps de revisar la instrucció que s'ha fet. Fonts properes al cas han remarcat que l'atestat dels Mossos sobre aquesta causa compta amb més de 300 pàgines. En segon lloc, el tribunal va permetre l'ajornament perquè els advocats de la defensa puguin saber més bé en què consisteixen les acusacions, abans que declarin els investigats que aquests lletrats defensen. Per això, la jutgessa de Ripoll va tornar a citar els acusats per al proper 14 de juny a dos quarts de 10 del matí.

D'aquesta manera, ahir només es va fer la compareixença formal dels pares de la menor. El jutjat va informar-los del seu dret de personar-se en aquesta causa.

Sense un delicte concret

De moment, el tribunal de Ripoll no acusa els investigats d'un delicte concret, perquè la mort de la nena és molt prematura. Així, fins que no s'hagin pres les declaracions, el jutjat no concretarà el delicte del qual s'acusa els investigats. Es preveu que la tipificació depengui de la progressió de les proves pericials (els informes dels experts) i de les informacions recollides. Tot i això, el jutjat ja ha considerat que tant l'Ajuntament de Ripoll com l'escola Pirineu de Campdevànol són responsables civils. A més, la família de la nena apunta que hi ha una negligència clara i que s'ha de saber qui n'és responsable.

Ahir, abans d'entrar al jutjat de Ripoll, l'advocat del pare de la menor, Carles Monguilod, i l'advocat de la mare, José María Fuster-Fabra, van avançar que seguiran la mateixa línia d'actuació per aconseguir l'objectiu d'aclarir responsabilitats. Monguilod va assegurar: «Som dos advocats per una mateixa causa, la de saber per què una nena va morir. El que ens interessa és saber si hi ha hagut conducta negligent i saber qui ha estat». Sobre la conducta negligent, Monguilod va apuntar: «En principi, nosaltres diem que sí que hi és». Així mateix, va valorar que el dia dels fets no hi va haver la vigilància suficient a la piscina de Ripoll, perquè la nena hauria estat molta estona sota l'aigua (tal com recolliria l'autòpsia). Monguilod també va aclarir que, si bé el pare i la mare de la nena estan legalment separats, en el tema de la mort de la seva filla estan absolutament units.

En aquesta línia, Fuster-Fabra va exposar: «Sobre la base de totes les declaracions, s'haurà de saber què va fallar». Va definir d'incomprensible que no es veiés si hi havia o no una nena de 4 anys fins que es va arribar al vestuari, ja que tot indica que la menor «duia una estona a l'aigua». Fuster-Fabra es va autopreguntar: «Per què una nena queda despenjada del grup i apareix pràcticament morta?», mentre va afegir que «resulta difícil de comprendre».

Ampliació dels investigats

Monguilod va posar de manifest que la jutgessa no està vinculada a l'informe dels Mossos que acusa el director-tècnic de la piscina de Ripoll i una monitora, mentre que qualifica la resta dels monitors de testimonis. Per això, Monguilod va afirmar: «Penso que és necessari ampliar el nombre d'investigats per poder garantir els drets de les persones».

Els Mossos van entregar la setmana passada l'atestat al jutjat de Ripoll. L'informe recull el resultat de la investigació policial sobre l'ofegament. La petita va morir mentre feia una activitat escolar de natació. La nena, que estudiava a l'escola Pirineu de Campdevànol, havia anat a la piscina municipal juntament amb una vintena d'alumnes del centre. Els fets van tenir lloc cap a quarts de dotze del migdia quan aleshores, a la piscina, hi havia cinc professors i quatre monitors (tots amb la titulació de socorrisme).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema