6.500 alumnes a la 8a edició del projecte educatiu del mosquit tigre

?El programa de Dipsalut manté un percentatge de participació de més del 80% de les escoles de la demarcació, públiques i privades ?Vol implicar els infants i les famílies en el control de l'insecte

01.06.2017 | 10:37
Una sessió del projecte a l´escola Josep Madrens de Vilobí.

Enguany, 6.500 nens i nenes de cinquè de primària d'escoles d'arreu de les comarques gironines han après a combatre el mosquit tigre gràcies al Projecte Educatiu.

La iniciativa, de Dipsalut i el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter, busca implicar els més joves i les seves famílies en el control d'aquest insecte, que pot arribar a transmetre malalties com ara el dengue o el chikungunya.

El programa consta de sessions teòriques i pràctiques. Al llarg del primer trimestre, tècnics del Servei de Control de Mosquits visiten les escoles i expliquen als alumnes les particularitats del mosquit tigre, el seu cicle vital, on diposita els ous, com es desenvolupen les larves i tot el que cal saber per evitar la proliferació d'aquest insecte. També mostren exemplars adults i larves de mosquit tigre perquè els nens i nenes aprenguin a reconèixer-los.

Finalment lliuren a cada alumne un estoig d'entomòleg amb el material necessari per prendre mostres a casa, al veïnat, a l'escola o en altres indrets habituals. Quan comença la calor, els petits, amb l'ajuda de pares i mestres, recullen larves que, posteriorment, s'envien al laboratori del Servei de Control de Mosquits per determinar si realment es tracta de mosquit tigre.

Aquests mostreigs serveixen per complementar els que fa habitualment el Servei, però sobretot perquè els alumnes i les seves famílies s'adonin que tenen el mosquit en el seu entorn, identifiquin els possibles punts de cria i es responsabilitzin d'eliminar-los. El programa aconsegueix que els alumnes i les seves famílies s'adonin de l'important paper que tenen en el control de la població d'aquest insecte.

Aquesta tasca de conscienciació de la ciutadania és clau ja que més del 80% dels espais on cria el mosquit tigre són privats i, per tant, a l'Administració li és molt difícil d'actuar-hi.

Per poder evitar la proliferació de l'insecte, cal impedir qualsevol acumulació d'aigua, per petita que sigui. S'ha de prendre mesures com buidar periòdicament testos, gerros, cubells i altres estris que puguin acumular-ne, netejar les canaleres i tapar hermèticament els dipòsits d'aigua. Les administracions s'encarreguen de combatre'l als espais públics amb accions com l'aplicació periòdica de biocides per matar-ne les larves.

El Projecte Educatiu del Mosquit Tigre de l'Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona va néixer l'any 2009. Des de llavors fins ara, ha permès implicar més de 50.000 alumnes i, de retruc, les seves famílies en la lluita contra aquest insecte.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema