Els Mossos d'Esquadra alerten d'una nova modalitat de delicte, l'anomenada Estafa del retrovisor. De moment, se n'han detectat casos al centre de Catalunya però els autors d'aquests fets són delinqüents procedents del sud de França, per tant, la xarxa viària gironina la tenen ben a prop.

L'estafa consisteix que els estafadors provoquen un xoc amb un vehicle i els danys, suposadament, afecten el retrovisor. Donen la culpa a la vícitma i després li reclamen redactar el comunicat per a l'asseguradora. Els delinqüents escullen víctimes d'un perfil concret, que solen ser persones d'edat avançada.

Un cop han començat a enredar la persona dient-li que l'accident és culpa seva, li demanen els papers de l'assegurança i quan coneixen el nom de l'empresa asseguradora simulen fer gestions per telèfon per esbrinar com han de gestionar el document, amb l'excusa que el seu cotxe és de lloguer d'un altre país.

Fins i tot els estafadors fan posar la víctima al telèfon perquè aquesta es cregui l'engany. D'aquesta manera, les víctimes creuen que estan parlant en teoria amb la seva companyia d'assegurances. També en altres ocasions, els donen un número de telèfon, suposadament de la seva companyia, perquè truquin directament i es puguin informar dels tràmits necessaris.

En qualsevol cas, la víctima acabarà parlant amb una persona implicada també en l'engany i que es fa passar per un treballador de la companyia asseguradora.

Tramitant un comunicat fals

És en aquest moment quan la persona que està a l'altra banda de la línia li explica a la víctima que la tramitació del comunicat de l'accident entre vehicles de diferents països és un procés lent i que comporta un import econòmic elevat. Els aconsellen que, per agilitzar-ho, paguin amb efectiu la reparació dels danys del retrovisor, diners que, posteriorment, ja recuperarien a través de l'assegurança. D'aquesta manera, aconsegueixen estafar entre 1.200 i 1.500 euros per la suposada reparació.

En alguna ocasió l'estafador, segons els Mossos, pot acceptar un import inferior al demanat inicialment en funció de la disponibilitat de la víctima.

Els Mossos recorden que, en cas de trobar-se amb una situació similar, cal estar en alerta i no cedir a pagaments en efectiu a persones desconegudes. La policia, recorda que, en cas que es produeixi un accident de trànsit real, s'iniciïn els tràmits habituals a través de la companyia asseguradora. Finalment, destaquen que davant la insistència o inseguretat de qualsevol fet que hi pugui estar relacionat cal trucar al telèfon 112 i activar la col·laboració dels Mossos.