El Banc dels Aliments de Girona va repartir prop de 3 milions de quilos de menjar (2.820.930) l'any passat entre 99 entitats socials, que van beneficiar 37.097 persones. Aquestes xifres equivalen a 280 grams d'aliments per persona i dia, una quantitat allunyada de les necessitats de la població, segons ha alertat el seu president, Frederic Gómez Pardo. Per cobrir la demanda de població gironina en situació de vulnerabilitat, el Banc afirma que hauria de disposar del doble i comptar, almenys amb 120 quilos per persona i any; l'òptim serien 140 quilos. La insuficiència en llet és especialment destacada, ja que farien falta prop de 134.000 litres anuals més dels 465.987 (és a dir, almenys 600.000 litres) que s'obtenen ara per satisfer les necessitats alimentàries dels prop d'11.000 menors de 16 anys que s'atenen a Girona.

Més de la meitat dels productes (el 57%) es van repartir a través dels deu Centres de Distribució d'Aliments (CDA) que funcionen arreu de les comarques gironines i la resta mitjançant associacions, Càritas locals i ajuntaments.

Girona és la demarcació que més aliments recull al cap de l'any, un fet que Gómez Pardo ha explicat que va en consonància amb el fet és "on hi ha més població assistida i necessitada". "Però no en tenim prou. No ens agrada empipar la població amb recaptes, però fins que no sigui suficient ens veiem obligats a fer-ho", ha afegit. La propera cita serà el 30 de juny i l'1 de juliol, amb un recapte d'estiu centrat sobretot en les poblacions costaneres i organitzat amb el lema "La fam no fa vacances". En aquest cas, l'organització va a càrrec d'entitats locals que volen aprofitar la major afluència de població als seus municipis, buits quan es fa el Gran Recapte del novembre, i que entregaran el menjar al Banc dels Aliments. La previsió és aconseguir al voltant de 150.000 quilos. D'altra banda, aquest juny també es fa la campanya de recollida de llet "Cap nen sense bigoti".

Tot i que fan falta més aliments, la recaptació de 2016 va ser lleugerament inferior a la de 2015, quan el Banc dels Aliments de Girona va repartir 3.049.930 quilos. Gómez Pardo ha atribuït aquest fet a la demanda de productes més rics des del punt de vista nutritiu, com ara conserves de peix, llegums cuites o productes d'alimentació infantil, que són més cars que l'habitual pasta i arròs. A aquest fet s'hi afegeix que el filtre més estricte dels Serveis socials i el major control de les administracions a les entitats benèfiques ha reduït el nombre d'aquestes organitzacions a les comarques gironines, que han passat de les 140 a l'inici de la crisi econòmica a les 99 actuals.

Igual que la resta d'organitzacions que treballen amb col·lectius desfavorits a Girona, el Banc dels Aliments contata que el seu perfil d'usuari majoritari és el de persones amb feina, però amb sous insuficients per cobrir les necessitats bàsiques.