Pis universitari per a gironins amb síndrome de Down o discapacitat intel·lectual lleu

La Universitat de Girona i la Fundació Astrid 21 treballen en la vuitena edició del projecte «Pis amic», amb el qual conviuen estudiants i persones amb discapacitat psíquica · L'objectiu del programa és afavorir l'emancipació i l'autonomia del col·lectiu

02.06.2017 | 07:11
Companys de pis, a la residència d´estudiants de Montilivi, en una edició anterior del projecte.

La Universitat de Girona i la Fundació Astrid 21 tanquen el setè curs del «Pis amic», un projecte pioner a les universitats de l'Estat en el que estudiants i persones amb discapacitat intel·lectual o síndrome de Down comparteixen habitatge. L'objectiu és ajudar aquests últims a assolir autonomia, tot oferint-los un pont per, si ho desitgen, fer el pas cap a una vida independent.

La col·laboració entre la UdG, la residència universitària Campus Montilivi de RESA i l'entitat privada sense ànim de lucre especialitzada en gironins amb discapacitat psíquica o síndrome de Down va començar el 2010. Ara han obert la vuitena convocatòria de Beques Pis Amic, per al curs 2017-2018, que subvencionen l'habitatge i ofereixen sis crèdits d'activitats solidàries. Es poden demanar fins al 25 de setembre.

Amb feina i ganes de viure sols

La coordinadora del projecte a la Fundació Astrid 21, Brígida Raset, va detallar que el programa està obert a majors de 18 anys amb una discapacitat lleu o moderada, que treballen en una empresa ordinària o s'estan formant en un curs ocupacional i tenen ganes de viure soles. Fins ara, per la residència d'estudiants hi han passat joves de Girona, Sils, Riudarenes, Celrà, Bescanó, Banyoles, Palafrugell, Bordils, Sant Jordi Desvalls, Breda i Medinyà. Pel que fa a l'edat, tenen entre 18 i 33 anys, amb una mitjana de 20 a 25.

Com que tots treballen, Raset va destacar que saben com desplaçar-se, gestionar horaris i assumir responsabilitats. Amb el «Pis amic», explica que es tracta de «potenciar habilitats quotidianes i l'autoestima, perquè la resolució de conflictes els aporta una gran confiança en ells mateixos». Pel que fa a les famílies, tot i que encaren el projecte amb pors i reticències, apunta que «els pares valoren coses que es pensaven que no aconseguirien».

Des de fa dos cursos, les estades són de 4 mesos i mig, allargant el trimestre amb què es va iniciar. Quan se supera aquest període, cada persona escull si vol tornar a casa o espera a tenir els recursos necessaris per independitzar-se. «L'important és que sàpiguen què significa emancipar-se i puguin decidir», afirma Brígida Raset.

De la seva banda, la delegada del rector per a persones amb discapacitat a la UdG, Montse Castro, va dir que el projecte «vol trencar el clixé que les persones amb discapacitat intel·lectual no poden viure soles o no poden conviure amb persones que no tinguin discapacitat»; i va remarcar que «per als universitaris és una experiència solidària i de vida única». Si primer s'hi van sumar estudiants de la Facultat d'Educació i Psicologia, després se n'hi van incorporar d'Infermeria, Llengua i literatura catalanes, Filosofia, Disseny i Desenvolupament de videojocs, enginyeries i del màster en Business innovation and tecnology management.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Efrén Garcia i Cristina Díaz, ahir, a l'Hospici d'Olot.
L'arquitectura que prioritza les persones explicada al «workshop» de RCR

L'arquitectura que prioritza les persones explicada al «workshop» de RCR

Els arquitectes Efrén Garcia Grinda i Cristina Díaz Moreno varen exposar la rehabilitació de...

«Atropellava tot el que podia»

«Atropellava tot el que podia»

Els testimonis asseguren que el conductor de la furgoneta anava fent esses pel carril central de...

Les trucades de Girona al 112 creixen un 11,4% respecte a la primera meitat de 2016

Les trucades de Girona al 112 creixen un 11,4% respecte a la primera meitat de 2016

El telèfon d'emergències ha rebut 60.566 avisos des de les comarques gironines entre gener i juny,...

Els treballadors d´ambulàncies ajornen la vaga en senyal de dol

Els treballadors d´ambulàncies ajornen la vaga en senyal de dol

Els vaguistes han anunciat que prenen aquesta decisió en mostra de respecte cap a les víctimes i...

Vuit explotacions agrícoles i ramaderes de la Cerdanya faran portes obertes

Vuit explotacions agrícoles i ramaderes de la Cerdanya faran portes obertes

Durant aquest agost, vuit explotacions agrícoles i ramaderes cerdanes obriran les seves...

La via verda de Bescanó quedarà tallada per obres durant la nit

La via verda de Bescanó quedarà tallada per obres durant la nit

Les obres a la carretera N-141 provocaran diversos talls nocturns a la via de Bescanó en sentit...

Enllaços recomanats: Premis cinema