Un any més, professionals dels centres d'atenció primària i els hospitals gironins han unit forces per lluitar contra el tabac. Coincidint amb el Dia Mundial Sense Tabac, que era ahir, i el final de la Setmana Sense Fum, van sortir al carrer per conscienciar la població dels riscos associats a aquest hàbit nociu, que causa una mort cada hora a Catalunya.

A Girona, l'hospital Josep Trueta va acollir diverses accions de sensibilització i va realitzar controls de pressió arterial, cooximetries i un intercanvi de pomes per cigarretes amb els fumadors.

A més, el centre ha reforçat la senyalització del recinte hospitalari com a entorn sense fum, instal·lant més cartells i pintant una franja vermella per conscienciar pacients, usuaris i treballadors de la importància que no es fumi prop del centre.

Al parc hospitalari Martí i Julià de Salt s'hi va celebrar una matinal amenitzada per Tiritaclown. El servei de cuina de l'IAS va convidar tothom a xocolata amb melindros i la Fundació Drissa, a sucs ecològics. Professionals, estudiants d'Infermeria de la Universitat de Girona, l'Oncolliga Girona i l'Associació Espanyola Contra el Càncer de Girona van donar consells i van fer proves als fumadors.

A l'Alt Empordà, entre l'hospital de Figueres i el CAP Moisès Broggi de l'Escala, es van repartir 350 pomes per sensibilitzar els fumadors dels beneficis de deixar el tabac, canviant-los la fruita per les seves cigarretes.

A més, en els punts informatius del centre figuerenc es van realitzar cooximetries i espirometries bàsiques, dues proves que, respectivament, determinen l'exposició al fum del tabac i la capacitat pulmonar que està disminuïda en persones que fumen.

Amb l'activitat feta ahir al matí al CAP de l'Escala, una desena de persones s'han inscrit al proper taller grupal que durà a terme aquesta ABS per deixar l'hàbit tabàquic.

I és que l'atenció primària té un paper clau en la deshabituació tabàquica, per això són molts els centres gironins que des de la setmana passada i tota aquesta han mostrat als seus usuaris i veïns els avantatges d'allunyar-se de les cigarretes.

És el cas dels quatre CAP de l'ICS a Girona, que entre dimarts i avui han sortit al carrer per fer mesuraments de saturació d'oxigen, cooximetries i mesura de l'edat pulmonar i repartir informació dels tallers de deshabituació tabàquica que imparteixen.

A Celrà, els professionals de l'atenció primària també es van dirigir als vianants, per donar-los informació per deixar de fumar i proposar-los jocs interactius amb el mateix objectiu.

Sarrià de Ter, Figueres, la Jonquera i Roses, Banyoles, Tordera, Cadaqués, Vilafant i Castelló d'Empúries també han fet aquests dies les seves campanyes de deshabituació a través de tallers, xerrades, exposicions i activitats lúdiques.

Sant Feliu de Guíxols, Arbúcies, Platja d'Aro o Santa Cristina, en canvi, han optat per promoure els hàbits de salut a través de caminades solidàries.

Al CAP de Bàscara avui es faran ecografies vasculars als fumadors que ho vulguin.

Als centres dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà han posat l'accent en els més més joves, amb activitats durant la setmana passada als instituts de Palafrugell i a Can Genís, l'espai jove de Palafrugell.

També s'ha instal·lat un mural amb el lema «Vull créixer sense fum» en què han participat els més petits. També ho han fet els alumnes de les escoles de l'Estartit, Verges, Torroella i Ullà, que han fet dibuixos per decorar el centre d'atenció primària de Torroella de Montgrí.

Coincidint amb l'efemèride, també van oferir un esmorzar saludable de maduixes amb xocolata o una xocolatada els CAP de la Bisbal, Torroella, Palamós i Palafrugell i els centres geriàtrics i sociosanitaris de Palamós, Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols i l'asil Surís.