El Ministeri de Sanitat un sistema d'alertes per avisar els ciutadans davant d'episodis de calor a la seva província. En el marc del Pla Nacional d'Accions Preventives contra els Efectes de l'Excés de Temperatures, que quedarà activat fins al 15 de setembre, els ciutadans es podran subscriure a un servei per rebre per correu electrònic o al telèfon mòbil la predicció de les temperatures i el nivell de risc de la província que sol·licitin.

Les subscripcions es poden fer a través del web del Ministeri (www.msssi.es), on cada dia s'actualitza el nivell de risc d'excés de calor. El pla té en compte variables com les temperatures màximes i mínimes previstes a cinc dies, les màximes i mínimes registrades el dia anterior a la data de la predicció i les temperatures llindar màximes i mínimes, que s'han establert d'acord als estudis epidemiològics que relacionen l'excés de calor i la mortalitat.

En el cas de les comarques gironines, el llindar s'ha establert entre els 20 graus de mínima i els 36 de màxima.

El primer dels riscos associats a les temperetures és el 0 o verd, que es produeix quan no hi ha previst, en els propers cinc dies, que se superin els llindars establerts. El nivell 1 (groc), de baix risc, és quan s'espera que un o dos dies dels propers cinc superi els llindars i el nivell 2 (taronja), quan es preveu que se sobrepassin tres o quatre dies. El nivell d'alt risc és el 3, vermell, que s'activa quan els propers cinc dies consecutius les temperatures siguin més altes que els valors llindar.

Recomanacions

Per evitar els efectes de les onades de calor, el Ministeri ha recordat en un decàleg les recomanacions més bàsiques, com beure líquids amb freqüència; no abusar de l'alcohol, les begudes amb cafeïna o ensucrades; prestar una atenció especial atenció a nadons, nens, gent gran i persones amb malalties que puguin agreujar-se amb la calor i la deshidratació, com les patologies cardíaques.