Maria Pilar Curós va pujar a l'escenari de la sala gran del restaurant la Deu d'Olot a recollir la figura de l'atleta nu que la reconeix com la millor garrotxina del 2016. Ho va fer en un acte que va reunir més de 300 persones. Curós va competir amb dos finalistes, Adrià Homs, el viatger de la Vall de Bianya, i Carla Simón, directora de cinema.

El dotzè garrotxí de l'any s'afegeix a la llista de reconeixements que ja té l'economista i enginyera industrial nascuda a les Preses el 1968. Curós és coneguda al món per la seva presència en congressos acadèmics internacionals. La seva feina, el 2016, li va valdre ser nomenada membre d'honor del Consell Europeu de Doctores i Doctors Honoris Causa i per tenir la medalla al mèrit pel seu treball al llarg d'una carrera desenvolupada en l'àmbit de les ciències econòmiques i empresarials.

Abans, el 2013, l'Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció d'Empreses i Òmnium Cultural li van concedir el premi al docent o investigador en reconeixement a la publicació en llengua catalana dels seus treballs.

Maria Pilar Curós es defineix com una docent per vocació que també es dedica a la recerca.

Ara, treballa en l'àmbit de la responsabilitat social corporativa, composta pels àmbits social, econòmic i l'ambiental. Ella està més pel social en la conciliació de la vida laboral i familiar.

Premis i reconeixements

La dotzena edició dels premis Garrotxí de l'Any també va premiar la millor iniciativa empresarial (Knobloch Strings SLU), la millor iniciativa social (Club Atletisme Garrotxa), la millor iniciativa promocional (Besalú Medieval) i la trajectoria personal (Joan Cros).

Knobloch Strings SLU, amb seu a Santa Pau, és una empresa que fabrica cordes d'instruments musicals sobre la base de l'experiència del músic i compositor txec Jiri Knoblock.

El Club Atletisme Garrotxa és una associació privada sense ànim de lucre amb objecte de fomentar la pràctica i l'activitat esportiva.

El Besalú Medieval és un festival turístic centrat en aspectes de l'Edat Mitjana que té lloc a primers de setembre a Besalú. La idea és atraure visitants a la localitat sobre la base d'una gran festa amb molts espectacles.

Joan Cros ja tenia vocació de pediatra quan va començar a treballar com a aprenent a la farmàcia Vayreda d´Olot. El 1980, un cop acabada l´especialitat de pediatria, va aconseguir una plaça de pediatre al CAP d´Olot, on va exercir durant 32 anys. Ara, ja retirat de la sanitat pública, continua treballant a la consulta privada que té a Olot.

El garrotxí de l'any també va reconèixer Rafel Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta pel premi Pritzker d'arquitectura. Pel març van guanyar el premi conegut com el Nobel dels arquitectes.