El raïm conreat a les comarques gironines és molt ric en compostos d'interès farmacològic, segons un estudi europeu en què ha participat la Universitat de Girona i que ha comparat la varietat pinot negre que es conrea arreu d'Europa. Els investigadors han estudiat el raïm a partir dels fenols, uns compostos que es troben a la pell dels raïms i que determinen les característiques i la qualitat del vi i que destaquen també pel seu interès nutricional i medicinal.

Els responsables de l'estudi, que lidera la Universitat de la Rioka i s'ha publicat a la revista Journal of Agricultural and Food Chemistry s'han fixat en onze indrets d'Europa, com Alemanya, República Txeca, França, Itàlia i Espanya, amb vinyes gironines, de la Rioja i Jerez de la Frontera. La varietat escollida, el pinot negre, és una de les més cultivades arreu del món, el seu conreu s'ha extès a partir dels 2000 i està adaptada a zones de clima fred, per això se la troba del centre d'Alemanya fins a la península Ibèrica, tot i que «no és una varietat molt coneguda a Girona», indica Dolors Verdaguer, investigadora del grup de recerca Sòls i vegetació en la Mediterrània de la UdG, que ha participat en l'estudi juntament amb Laura Llorens.

Un dels resultats ha estat que la pell dels raïms de les vinyes de Girona és molt rica en resveratrol, un polifenol antioxidant estudiat pels seus possibles efectes antiinflamatoris, analgèsics o antitumorals en humans. Els valors de les mostres de Girona -extretes de Sant Feliu de Buixalleu- són entre un 50% i un 95% més elevats que els descrits a la resta de mostres del projecte, fins i tot, les recollides a Jerez de la Frontera i La Rioja. Verdaguer apunta que la troballa posa en relleu que la fruita del sud d'Europa pot tenir «un valor afegit» que cal seguir estudiant.

Segons la latitud

Una major riquesa de compostos fenòlics i antioxidants es relaciona més amb una major exposició a la radiació solar i, en concret, a la radiació ultraviolada (UV), que no pas a canvis en la temperatura o en la precipitació.

L'estudi conclou que el contingut de fenols en el raïm varia segons la latitud: és més rica en fenols al sud d'Europa que al nord. Entre els resultats obtinguts, destaca l'elevat contingut de flavonoides, compostos amb una alta capacitat antioxidant en les mostres procedents d'Espanya, arribant a doblar les quantitats del raïm cultivat a una major latitud.