El cognom del pare deixarà de tenir preferència a l'hora de registrar el nom d'un fill o filla, encara que es desconeix quan entrarà en vigor perquè se n'ha retardat la implantació. Sigui com sigui, la seva arribada es preveu més aviat que tard i a partir de llavors l'ordre dels cognoms s'haurà de consensuar entre la família perquè consti en la sol·licitud d'inscripció del nounat. Això és el que marca la reforma del Codi Civil prevista per entrar en vigor el 30 de juny tot i que l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB) va alertar aquest dijous que el Senat tramita una modificació de la Llei de Registre Civil a petició del grup del Partit Popular que podria ajornar l'entrada en vigor del text.

Amb tot, des de l'any 2000 es permet inscriure el nadó amb el cognom de la mare en primer lloc però només si els pares envien una sol·licitud al jutge encarregat del Registre Civil i una declaració de mutu acord sobre el canvi en l'ordre dels cognoms. El canvi afectava per igual tots els fills de la parella. Si bé, en cas de no existir consens, es donava preferència per defecte al cognom patern. Així, segons les dades facilitades pel Ministeri de Justícia del 2010 al 2016 es van inscriure a les comarques gironines 371 nens i nenes amb el cognom de la mare en primer lloc, a una mitjana de 53 per any (50 inscrits el 2010; 47, el 2011; 51, el 2012; 57, el 2013; 55, el 2014; 51, el 2015 i 60, l'any passat).

Amb l'entrada en vigor de la nova llei, desapareixerà l'opció per defecte i s'obligarà que els pares facin constar expressament l'ordre dels cognoms en la sol·licitud d'inscripció en el Registre Civil, un canvi que permet «apropar-se més a la igualtat», segons va assenyalar la lletrada Anna Salort, especialista en Dret de Família i Dret Civil d'ABA Abogadas.

Si no es fa constar l'ordre, o bé els progenitors estan en desacord, transcorregut el termini de tres dies seria el mateix encarregat del Registre Civil qui estableixi aquest ordre atenent a l'interès superior del menor, però no posant per defecte el del pare. En aquest sentit, la lletrada Anna Salort va explicar que és aconsellable que els pares es posin d'acord en el termini establert abans que la decisió la prengui una tercera persona, perquè el funcionari de torn podrà escollir el cognom ja sigui per ordre alfabètic, per sorteig o simplement per estètica, o sigui, escollint la combinació que soni millor. També cal tenir en compte la possibilitat del canvi de cognom quan aquest sigui contrari al decòrum o ocasioni greus inconvenients.

A més, la norma estableix que l'ordre dels cognoms és el mateix per a tots els germans i només quan compleixin els 18 anys el podran canviar d'ordre, si així ho desitgen. En aquest cas, podria ser que hi hagués germans amb l'ordre de cognoms diferent.

En comparació amb altres països, a diferència d'Espanya, on sempre s'han conservat els dos cognoms dels progenitors, en altres simplement acaben conservant només un dels dos cognoms. Passa, per exemple, als Estats Units o al Regne Unit, on el de la mare passa a la història.