«Els números aporten cert optimisme per pensar en la recuperació econòmica», sosté Narcís Jordi Torra, tècnic de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local i responsable del Servei d'Orientació Laboral (SOL) de l'Ajuntament de Celrà quatre vegades més que l'any 2013, quan la crisi econòmica encara feia estralls en el mercat laboral i les ofertes de feina gestionades els cinc primers mesos de l'any es van quedar en només 26.

Des de l'Ajuntament atribueixen part de «l'èxit» al Pla d'Acció per a la Dinamització de les Zones d'Activitat Econòmica del Ter-Gavarres. Netejadors, operaris carretoners, treballadors familiars, repartidors per al sector logístic i operaris de producció per a la indústrica química són alguns dels perfils més buscats per les empreses que col·laboren en el servei, explica Torra.

El 60% de les ofertes les efectuen empreses locals, la majoria de les quals estan ubicades al polígon industrial. La resta arriben per part d'empreses amb implantació a Girona, Vilablareix, Bordils i Sarrià de Ter, precisen des del Servei d'Orientació.

L'embranzida del sector logístic ha fet aflorar un nombre significatiu de noves ofertes de feina al llarg dels últims anys, assenyala Narcís Jordi Torra, que preveu que l'exercici 2017 es tancarà amb «xifres molt bones»: el SOL ja té entre mans, per exemple, 35 noves ofertes per cobrir els nous llocs de treball que generarà l'ampliació de Càrniques Celrà companyia que recentment anunciava una inversió de 18 milions d'euros en la construcció de quatre grans magatzems frigorífics amb capacitat per emmagatzemar 18.000 tones de carn congelada. Les obres estan força avançades. En total, la previsió de la firma és que les noves instal·lacions generin 50 contractes.

Uns mesos «de rècord»

El creixement de Càrniques Celrà contribuirà, doncs, a reduir la llista de persones inscrites a les llistes del Servei d'Ocupació de Catalunya, que al maig comptabilitzaven 209 persones. La dada dels cinc primers mesos de l'any és, en paraules dels tècnic municipal, «de rècord», la millor dels últims cinc anys. Cada més, doncs, el SOL ha gestionat una mitjana de 17 ofertes cada mes, amb «un índex de resolució positiu» en el 25% dels casos i això ha permès inserir 25 persones al mercat laboral, el 56% de les quals són dones i el 44%, homes.

Creixement sostingut

L'oferta d'ocupació al municipi ha mantingut una trajectòria ascendent els últims cinc anys, segons es desprèn de les dades que ha donat a conèixer el Servei d'Orientació Laboral. L'any 2015 l'increment va ser espectacular, ja que es van superar les 90 ofertes quan un any abans, del gener al maig del 2014, amb prou feines arribaven a trenta. L'exercici 2016 va mantenir la tònica positiva: els cinc primers mesos d'aquell any el SOL va gestionar més de 90 ofertes.