El Departament d'Ensenyament, tal com ho va fer l'any passat, a esperar a menys de 2 setmanes perquè comencin les vacances d'estiu. El que no ha canviat és el dia de tornada a les aules: el 12 de setembre.

Quan moltes escoles gironines ja només fan classes al matí, ahir el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va donar a conèixer el calendari per al curs 2017-2018, concretant les dates d'inici i acabament de les classes i les vacances escolars. L'any passat, aquesta mateixa informació es va confirmar el 15 d'abril, quan faltaven més de dos mesos per tancar el curs.

«Un curs en què tot va tard»

Per la secretària general del Sindicat d'Educació de CCOO a les comarques gironines, Almudena González, el retard en la publicació del proper calendari «és un símptoma més d'un curs en el que tot va tard» i respon a «una falta de planificació en sentit ampli». La sindicalista va exemplificar l'afirmació tot referint-se a l'acreditació dels perfils laborals, la definició de llocs de treball amb requisits especials.

«El termini per fer peticions de places per al curs vinent es va acabar sense que Ensenyament hagués activat els perfils», va explicar González; qui va lamentar que algunes persones «han hagut de demanar places d'un perfil determinat sense saber si hi era». D'acord amb les condicions de la mateixa Conselleria, «Ensenyament hauria d'haver publicat la informació abans del 20 de maig, però no ho va fer fins el 31 i incomplerta» -va criticar González.

Una altra mostra del que la representant de CCOO va descriure com a «funcionament caòtic» són les complicacions que acompanyen el canvi de sistema informàtic per entrar les notes a Primària. Un nivell educatiu en el qual també s'ha canviat el sistema d'avaluació, pel que Almudena González va trobar que els centres de Primària tenen «un doble motiu motiu de queixa». En aquest punt, va coincidir amb la crítica de la Junta de Directors per la manca de formació dels mestres, expressada per un dels seus representants a Girona amb motiu de la implantació del nou model d'avaluacions i publicada diumenge per Diari de Girona. Al context general referit per González s'hi afegeixen errades al web del Departament d'Ensenyament, que va vincular a la subcontractació d'empreses per assumir la gestió informàtica.

En la línia de possibles símptomes de precipitació en el si del Departament, el Consell Escolar de Catalunya ha detectat una errada en l'ordre de calendari publicada ahir al DOGC, que preveu la mateixa data d'inici per a la jornada continuada de final de curs que aquest any: el 5 de juny, que enguany ha estat dilluns -com és habitual-, però que el 2018 serà dimarts. Per això, un dictamen del Consell Escolar datat el 25 de maig recomanava a Ensenyament que canviés aquest dia pel 4 de juny que, sí serà un dilluns.