La segona edició de l'Oncoswim, la travessa solidària entre l'Estartit i Calella de Palafrugell impulsada per la Fundació Oncolliga Girona i el CN Radikalswim, ja ha recaptat 12.600 euros per a la recerca contra el càncer de mama triple negatiu que desenvolupen investigadors de la Universitat de Girona amb el suport de l'ICO.

Divuit equips s'han inscrit per participar en la segona nedada en aigües obertes, que se celebrarà a la Costa Brava el 17 de juny. La xifra suposa un augment espectacular respecte la primera edició, celebrada l'any passat, quan la iniciativa va comptar amb la participació de cinc equips.

El repte consistirà a nedar 30 quilòmetres en aigües obertes, en equips de quatre nedadors que poden triar entre dues modalitats: per relleus o en grup. Per inscriure's els equips han hagut de fer un donatiu mínim de 500 euros a la Fundació Oncoliga Girona, que els destinarà íntegrament a la investigació sobre el càncer de la UdG i l'ICO, que ja va rebre la recaptació de la primera Oncoswim.

Els investigadors gironins, encapçalats per les doctores Teresa Puig i Gemma Viñas, busquen a partir de derivats del te verd un nou tractament per a les pacients amb càncer de mama triple negatiu, un subtipus de càncer molt agressiu i que afecta sobretot noies joves.

Després d'una primera fase preclínica, l'equip està realitzant ara un estudi clínic seleccionant mostres de pacients amb càncer de mama triple negatiu diagnosticades a Girona per analitzar si expressen diferents biomarcadors (proteïnes) que puguin ser possibles dianes de nous tractaments basats en el te verd o els seus derivats que permetin desenvolupar nous medicaments per aquest subtipus de càncer.

El pressupost total d'aquest estudi, tenint en compte que comprendrà entre vuitanta i cent pacients, és de 20.000 euros. L'any passat l'Oncolliga ja va fer una aportació de 5.128 euros i l'objectiu és recollir aquest any a la segona edició de l'Oncoswim els diners que falten per arribar al pressupost de 20.000 euros.

Dues nedades

A banda d'aquest repte, la travessa es complementa amb una nedada més curta i de caràcter popular, la Milla Solidària. El recorregut és d'1,5 quilòmetres i es correspon amb l'últim tram de l'Oncoswim, entre Llafranc i la platja de Port Bo. La inscripció solidària a aquesta mini travessia té un cost de 12 euros (15 euros si no es disposa de llicència federativa).

Els diners recollits se sumaran als donatius que facin els equips que participin en l'Oncoswim i al que es recapti amb el Dorsal 0. Les inscripcions a la Milla Solidària es poden fer al web www.oncoswim.cat i estaran obertes també el mateix dia de la prova, davant de l'oficina de turisme de Llafranc, a partir de les 3 de la tarda.