Quaranta-dos gironins s'han sotmès a un trasplantament d'òrgan, nou persones més que entre els mesos de gener i maig del 2016. Segons les dades de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), cinc dels òrgans trasplantats provenien d'un donant viu. Es tracta de ronyons, que són, amb diferència, l'òrgan més trasplantat als pacients gironins, així com al conjunt de Catalunya. En aquests primers mesos de l'any, 31 gironins han passat per un trasplantament renal; quatre han rebut un fetge, tres un cor i quatre més han estat objecte d'un trasplantament pulmonar.

Tot i l'augment de trasplantaments, però, la llista d'espera ha augmentat lleugerament i ha passat de les 80 persones que esperaven un òrgan el maig passat als 83 que ho fan actualment.

De nou, els trasplantaments renals són els que tenen més gent a la cua, amb 67 persones de les comarques gironines en espera; seguits dels trasplantaments hepàtics (set), els cardíacs (quatre) i els pulmonars (quatre). També hi ha un gironí que espera un pàncrees i no hi ha ningú pendent d'un trasplantament intestinal.

En el conjunt de Catalunya, fins al mes de maig s'han realitzat 424 trasplantaments (304 renals, 62 hepàtics, 17 cardíacs, 35 pulmonars i 6 pancreàtics), un 10% menys respecte al mateix període de l'any passat.

Amb aquestes xifres, destaca el Departament de Salut, Catalunya té la taxa més alta de trasplantaments del món amb 135 per milió de persones i una de les més altes de donants per milió d'habitants (42), molt superior a la de països com França, Alemanya, Gran Bretanya i els Estats Units.

El nombre de donants d'òrgans cadàver a Catalunya es manté a nivell de rècord, ja que han augmentat un 2,6% respecte al mateix període de l'any passat (118 i 115 respectivament).

Les donacions per mort en asistòlia -és a dir, amb el cor aturat- continuen amb una tendència clarament a l'alça, destaquen des de la conselleria de Salut, amb un augment del 15,4%; mentre que les donacions per mort encefàlica, també anomenada mort cerebral, han experimentat un lleuger descens d'un 4%, amb tres donants menys que un any enrere.

A les comarques gironines, des de principi d'any s'han comptabilitzat quatre donants vàlids, pels vuit que es van registrar l'any passat, i quatre negatives familiars, quan l'any passat van ser dues.

Actualment, el 85,1% de les famílies catalanes diuen sí a la donació d'òrgans dels seus familiars.

Tot i aquestes xifres, 1.351 persones estan en espera de rebre un òrgan a Catalunya. D'aquestes, 1.099 esperen un ronyó; 146 un fetge; 35 un cor; 54 un pulmó; i 17 un pàncrees.

El nombre de donants de teixits també ha crescut en els primers quatre mesos del 2017 respecte al mateix període de l'any passat. Durant el primer quadrimestre ha crescut en un 51%.

El 2016, un any de rècord

L'any passat es van superar per primera vegada la barrera del miler de trasplantaments en un any. Concretament, el 2016 es van realitzar 1.017 trasplantaments a Catalunya, un 6,5% més que l'any anterior. Aquesta fita va ser possible gràcies als 315 donants vàlids, el que suposa un increment del 23% respecte al 2015. Per tipus d'òrgans, van créixer els trasplantaments pulmonars (23,7%), renals (9,4%) i hepàtics (3,7%), però van baixar els cardíacs i pancreàtics.

Hi va haver 1.444 donants de teixit, 515 més que l'any 2015, els quals van aportar fins a 2.282 teixits, un 47,7% més. En total, es van donar 1.418 còrnies, 198 vàlvules cardíaques, 84 vasos sanguinis, i van haver-hi 312 donants de teixit musculoesquelètic i 270 de pell.