Vuit detinguts acusats de gihadisme. Aquest és el balanç que fa el Ministeri de l'Interior en el seu darrer informe anual del Centre Memorial de les Víctimes.

La meitat d'aquests arrestats estaven afincats a la comarca de la Selva quan van ser detinguts per la Policia Nacional o la Guàrdia Civil. En total, a la província de Girona hi ha hagut set operacions policials de lluita contra el terrorisme gihadista des de l'any 2012.

Aquest any n'hi ha hagut una, va tenir lloc aquest mes de març a Santa Coloma de Farners. En aquest cas, un veí de la localitat Mohamad El Jelaly, de 43 anys i nacionalitat marroquina, va ser detingut perquè presumptament formava part d'una trama organitzada que feia arribar diners a combatents desplaçats a la zona del conflicte bèl·lic de Síria. Es troba en presó provisional.

Es dona el cas que Mohamad és germà d'un combatent, Bashar, que va morir el 2015 a Palmira (Síria) mentre lluitava amb els gihadistes. Bashar, juntament amb dos germans més, que van ser arrestats a Arbúcies aquest estiu passat, presumptament feia arribar diners als administradors econòmics del grup terrorista Estat Islàmic. Ambdós arrestats el 27 de juliol de l'any passat en el marc de l'Operació Roca, es troben també en presó provisional.

L'any passat, segons l'informe del Ministeri de l'Interior també va produir-se una altra detenció per terrorisme gihadista a les comarques de Girona. En aquest cas a Riudellots de la Selva. Aquí, la Policia Nacional va detenir un altre ciutadà marroquí, el qual va acusar presumptament de fer tasques de propaganda de l'Estat Islàmic a través d'Internet. Per aquest cas, es van fer escorcolls a Manresa.

Arrestada i cas arxivat

La resta de detencions per gihadisme a la demarcació de Girona se situen a Sant Feliu de Guíxols i Figueres. A la capital de l'Alt Empordà, un dels casos que més impacte va causar a la ciutat, perquè es va detenir dues vegades la mateixa persona, és la d'una jove de 19 anys, estudiant de Medicina. El primer cop, el 13 de març de l'any 2015 per part de la Policia Nacional. La jove va sortir en llibertat perquè ella en tot moment deia que era una infiltrada de la Guàrdia Civil. Mig any després, la van tonar a arrestar i la raó era: perquè hi havia documentació que s'havia comissat a un altre suposat gihadista, Ayoub Moutchou, que la vinculava. Finalment, el jutge de l'Audiència Nacional va decidir arxivar la causa.

Aquestes són algunes de les detencions que hi ha hagut a la demarcació de Girona. Que es troba situada com a la segona de Catalunya pel que fa a nombre de detinguts aquests últims sis anys - fins a 15 de març de 2017- i també és una de les que ha tingut més detencions i operacions policials d'Espanya. Per davant hi ha Madrid, Melilla, Ceuta i Alacant.