Joan Manuel Serrat, en el seu primer concert a Calella de Palafrugell; Sílvia Pérez Cruz, Miquel Abras i Peix Fregit actuaran el pròxim 30 de juny en una iniciativa solidària a la platja del Port Bo. L'objectiu és recaptar fons per a la Fundació Clarós, una entitat que presta assistència mèdica relacionada amb les malalties de cap i de coll als països en vies de desenvolupament i forma metges del territori. Les entrades es poden comprar a «https://havanerescalella.koobin.com»

A què es dedica la Fundació Clarós?

Quan vam començar ens dedicàvem principalment a la sordesa greu. Des de principis dels 90 fèiem missions solidàries a països del tercer món i Montserrat Caballé ens va aconsellar fer una fundació perquè així ella ens podria ajudar i donar una empenta a la iniciativa. Sent cantant d'òpera l'atreia la idea d'ajudar gent que no pot sentir la música i la fundació es va constituir l'any 2000.

Actualment, però, no només es dediquen a tractar la sordesa.

Exacte, des del 92 fins ara hem fet un centenar de missions, i tot i que inicialment estava especialitzada en la sordesa profunda, és a dir, en la persona que només es pot comunicar amb llenguatge signat, el temps ha anat passant i hem anat fent coses per atendre malalties que estan desateses al tercer món, ens hem vist obligats a fer una adaptació amb el tipus d'intervencions que es realitzen.

I ara en què treballen?

Evidentment seguim fent cirurgies de sordesa, però també moltes cirurgies de cap i de coll: defectes facials, problemes oncològics o malformacions, que en alguns països són vistes com un càstig diví, i per tant, comporten un estigma afegit per al malalt i la seva família. Per exemple, s'han fet cirurgies de reconstrucció de la cara a dones que han estat castigades llançant-los àcid a l'Índia, on també era relativament freqüent l'amputació de nas a la dona infidel, i s'han fet reconstruccions nasals. Ens hem anat adequant a les necessitats de cada país, perquè en aquests països centrar-se només en la sordesa és un luxe, el que de veritat importa és la vida.

A quanta gent poden haver ajudat en aquests anys?

A molta. S'ha fet molta tasca de consultes, hem col·locat uns 600 audífons, hem operat unes 3.000 persones, entre operacions de nas, coll i oïda, patologies tumorals o malformacions.

Quantes missions fan a l'any?

Entre sis i vuit missions humanitàries. Triem països que donen seguretat per a tot l'equip de la Fundació i seguretat en el sentit que els malalts podran ser atesos després per metges locals per fer el seguiment postquirúrgic. L'estabilitat del país ens permet anar-hi, formar personal i repetir l'experiència per veure l'evolució dels pacients. Movem un grup de professionals amb diferents perfils perquè puguin treballar conjuntament, i a vegades, també ens desplacem amb la Fundació Barraquer, d'Oftalmologia.

A banda de l'atenció in situ, també formen metges d'allà?

Sí, bequem professionals perquè facin una estada a Barcelona a la Clínica Clarós d'entre sis mesos o un o dos anys, i els formem en otorinolarringologia i cirurgia de cap i coll. Estudien, treballen amb nosaltres i fan tota mena de cursos. Ja n'hem format una trentena.

Tots aquests projectes es financen, en part, amb cites benèfiques com el concert de Joan Manuel Serrat a Calella.

Exacte. Serà el 30 de juny, al mateix escenari de les havaneres. En Serrat és patró de la fundació i ja havia fet dos recitals més amb nosaltres. Ens va oferir un nou recital i el moment oportú va ser quan vam poder contactar amb l'organització de les havaneres, tot ha anat rodat. De fet, serà el primer concert de Serrat a Calella, no hi ha cantat mai tot i que va ser on va compondre l'àlbum Mediterráneo.

Des de la fundació s'han celebrat més de 40 actes solidaris per recaptar fons. En fan sovint a les comarques gironines?

No tan sovint com voldríem, recordo que en vam fer un a l'hotel Guitart Monterey de Lloret de Mar. Hi va participar la cantant Lucrecia i estava dedicat, precisament, a les havaneres, per homenatjar les dones compostitores, com Antònia Vilàs, autora de «Mare, vull ser pescador». Intentem anar fent actes fora de Barcelona per donar protagonisme al territori, com el proper a Calella de Palafrugell, ara cal que els gironins ens corresponguin amb solidaritat! (riu).