El síndic de greuges La sindicatura que dirigeix Rafael Ribó ha demanat al Consell comarcal del Gironès fent seva la queixa que l'Espai Antiracista de Salt i Girona va fer pública el 15 de maig. Llavors, aquest col·lectiu va denunciar que els estudiants en situació administrativa irregular són víctimes de discriminació.

Davant la petició del síndic, ahir, el Consell comarcal va repetir l'argument que va donar fa tres setmanes, segons el qual l'exigència de la identificació prové del Departament d'Ensenyament de la Generalitat. La Conselleria ha incorporat aquest requisit en les sol·licituds d'ajuts de menjador per al curs vinent perquè, com el Consell del Gironès va subratllar en un comunicat, «els alumnes són els sol·licitants i els beneficiaris de l'ajut». L'ens comarcal argumenta que l'objectiu de demanar la seva identificació és «preservar l'ajut cap al menor» en cas que, per exemple, els pares estiguin afectats per un embargament.

Greuge comparatiu

El Defensor de les Persones ha demanat al Consell que «corregeixi les bases de la convocatòria» de beques menjador per al curs 2017-2018 i n'«elimini» el requisit d'acreditar el Document Nacional d'Identitat (DNI), el Número d'Identificació d'Estranger (NIE) o el Número d'Identificació Fiscal (NIF). En consideració del síndic, demanar aquests documents suposa «un greuge comparatiu» respecte la resta d'escolars, perquè «vincula l'ajut a la nacionalitat i a la situació administrativa dels alumnes i dels adults amb qui conviuen». La sindicatura assegura que «aquest fet exclou una part de l'alumnat socialment desfavorit i especialment vulnerable», entre els quals hi ha l'estranger en situació irregular, de la posibilitat d'accedir a subvencions públiques per a serveis bàsics com el del menjador escolar.

El síndic de greuges, però, va més enllà i alerta que l'actual convocatòria de subvencions pel servei contradiu la Llei sobre Dret i Llibertats dels estrangers a Espanya, de manera que atempta contra els drets dels menors «a ser escolaritzats en condicions d'igualtat». L'organisme liderat per Rafael Ribó recorda, concretament, l'article d'aquesta llei que «reconeix el dret dels menors de 16 anys a l'educació en les mateixes condicions que la resta»; cosa que implica, també, l'accés al sistema públic de beques i ajuts.

Recompte de l'alumnat afectat

D'altra banda, la recomanació que el síndic de greuges ha adreçat al Consell comarcal del Gironès també inclou una petició als serveis locals perquè, en coordinació amb el Departament d'Ensenyament, faci un recompte de l'alumnat que es troba «en una situació social compromesa», que ni ells ni els seus pares o tutors legals tenen DNI o NIE, «i es poden haver vist afectats per aquesta restricció».

Des del govern del Gironès van informar que la beca menjador es pot demanar igualment si s'ha demanat el NIF a Hisenda o el NIE al Govern Civil, sempre i quan s'adjunti el passaport i un informe social que detalli la situació socioeconòmica de la família i el motiu perquè no tenen els documents demanats.