Dos-cents contra els horaris de l'AVE

Usuaris habituals de l'alta velocitat recullen firmes per reclamar a Renfe que avanci freqüències a primera hora en el trajecte Barcelona-Girona

12.06.2017 | 07:06
Dos-cents contra els horaris de l'AVE

Que a primera hora del matí de Barcelona Sants no surti cap tren d'alta velocitat que permeti arribar sense «patiments» a Girona per poder entrar a la feina a les vuit «és ridícul». Ho afirma una usuària del servei, que amb d'altres «damnificats» recull firmes per reclamar a Renfe trens ràpids més matiners.

El primer tren d´alta velocitat Avant del dia –el nom que posa Renfe als combois que cobreixen recorreguts amb origen i destí a Catalunya en la línia de l´AVE– que surt de Barcelona en direcció a Girona és el de les 7.20 hores. Ple al 75% de la seva capacitat els dies feiners, de mitjana, i amb destinació final a Lió (França) acostuma a ser puntual: segons Renfe, els últims tres mesos només ha patit «un retard superior a 4 minuts» en quatre ocasions. Arribi a l´hora o no, a usuaris com Marta Rimblas, metgessa resident de l´Hospital de Santa Caterina i veïna de Barcelona, els horaris dels tren Avant els compliquen la vida diàriament. El primer comboi es planta a l´estació de Girona a les 7.58 hores; ella ha d´entar a la feina a les 8:00: missió impossible. Aquesta usuària de l´alta velocitat no entén per què no hi ha trens ràpids disponibles més d´hora. Per arribar a Salt amb certes garanties de puntualitat, aquesta metgessa hauria d´enfilar-se al Mitjana Distància que surt de l´estació de Sants a les 5.56 i arriba, després d´una hora i un quart de trajecte, a les 7.11 a Girona. Aleshores, sí, Rimblas podria pedalar amb més calma que de costum dalt d´una Girocleta fins al Parc Hospitalari Martí i Julià; probablement arribaria puntual, però aquesta alternativa («inviable», assevera) a l´Avant li suposaria invertir dues hores al dia per arribar a la feina. I llevar-se a «hores intempestives».

Disconformes amb els horaris de l´alta velocitat de Renfe, un grup d´usuaris habituals del servei han iniciat una recollida de firmes per reclamar un Avant més matiner («seria de sentit comú», apunta Rimblas, una de les impulsores de la iniciativa). Fins ahir n´havien recollit més de 200 i en breu les faran arribar a Renfe perquè tingui constància del problema amb què es troben aquests usuaris, que reclamen un tracte més equiparat als viatgers que cobreixen la ruta en sentit contrari (Girona-Barcelona) a primera hora del matí, que disposen d´un Avant a les 6:46, horari que concedeix cert marge per arribar a la feina a les vuit (el tren para a Sants a les 7.25 hores).

«L´oferta s´ajusta a la demanda»

Abans d´engegar la recollida de signatures, explica, Rimblas havia contactat amb Renfe per correu electrònic per expressar el seu punt de vista crític amb els horaris. Fonts de l´operador ferroviari, però, sostenen que no han rebut «queixes en aquest sentit». Sobre si avançar la sortida dels Avant en la franja del matí seria factible, Renfe respon que «l´oferta s´ajusta a la demanda». Des de l´any 2008 i fins al tancament de 2016, el servei Avant de Renfe, que comunica les quatre capitals catalanes, havia assolit els 10,7 milions de passatgers, segons dades de la companyia. L´any passat, precisament, Avant va aconseguir els millors resultats amb 2,05 milions de viatgers, dels quals 1,45 milions ­corresponen al corredor Barcelona–Girona–Figueres.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Fruita més madura, porcs més desganats
Fruita més madura, porcs més desganats

Fruita més madura, porcs més desganats

La forta calor escurça un 30% el període de maduració de la fruita, sobretot de préssecs i...

L´onada de calor es manté amb màximes de 37 graus a Girona

L´onada de calor es manté amb màximes de 37 graus a Girona

Un petit foc crema camps a Fornells de la Selva i Protecció Civil manté els plans d'alerta

Els examinadors de trànsit amenacen amb seguir amb la vaga al setembre

Els examinadors de trànsit amenacen amb seguir amb la vaga al setembre

Reclamen el cobrament del complement específic que és de 240 euros que els van prometre el 2015...

Els hotels de la Costa Brava preveuen un 90% d´ocupació el mes de juliol

Els hotels de la Costa Brava preveuen un 90% d´ocupació el mes de juliol

Tot i que encara és d'hora per avançar-ho, els establiments hotelers no descarten arribar a la...

Consulta l´estat de les platges de la Costa Brava

Consulta l´estat de les platges de la Costa Brava

Un mapa amb dades actualitzades de totes les zones de bany del litoral català amb l'estat de les...

El túnel del Pertús tornarà «al mercat», segons Foment

El túnel del Pertús tornarà «al mercat», segons Foment

El secretari d'Estat d'Infraestructures ha opinat que abans de tornar a licitar el tram és...

Enllaços recomanats: Premis cinema