Més de 7.300 diagnòstics de demència en deu anys

El registre de Girona va comptabilitzar 822 casos nous arreu de la demarcació l'any passat

09.06.2017 | 12:09
Més de 7.300 diagnòstics de demència en deu anys

En els darrers deu anys s'han registrat més de 7.300 diagnòstics de demència a les comarques gironines, més de la meitat dels quals són d'Alzheimer. El Registre de Demències de Girona, el dispositiu de vigilància epidemiològica que registra els casos detectats als set hospitals de la regió sanitària, ha arribat al seu desè aniversari amb 7.357 diagnòstics, el que representa gairebé 7 diagnòstics per cada miler de persones de més de 64 anys cada any.

Si en el seu primer any de funcionament, el 2007, es van comptabilitzar uns 600 casos, el 2016 el registre en va sumar 822. L'augment de casos, indica el doctor Josep Garre, coordinador del registre, és deu a l'envelliment de la població, una tendència que anirà a l'alça en els pròxims anys.

Respecte als subtipus de demència, el més freqüent amb diferència és la malaltia d'Alzheimer, que representa el 55% dels casos registrats, seguit de la demència degenerativa amb component vascular (14,1%) i la demència vascular (6,4); la demència associada a la malaltia de Parkinson representa entorn d'un 3% dels casos. A diferència d'altres estudis, el Registre de Girona permet estimar la incidència de demències de baixa freqüència, sobre les quals hi ha dificultats de tenir informació.

La mitjana d'edat de les persones inscrites al registre és de 80 anys i el 62% dels casos són dones. Només un 4% tenien menys de 65 anys en el moment del diagnòstic.

Els especialistes, que avui es reuneixen a Girona per abordar els deu anys del Registre, destaquen la bona coordinació entre els professionals sanitaris, tant dels diferents hospitals com de l'atenció primària. De fet, el 80% dels casos del registre venien derivats dels CAP, i la gravetat del diagnòstic era lleu en sis de cada deu casos.

Eina per a la recerca


A través del registre es recullen dades, s'analitzen i interpreten, el que permet gestionar millor els recursos a curt i llarg termini d'un grup de patologies neurològiques que tenen un alt impacte social. A banda d'ajudar a la planificació sanitària, el registre també és clau per impulsar línies de recerca nacionals i internacional, ha recordat el cap de Neurologia dels hospitals Josep Trueta i Santa Caterina, el doctor Lluís Ramió. En aquest sentit, destaca la col·laboració en un gran projecte europeu sobre l'Alzheimer per desenvolupar un model de progressió sobre la malaltia a partir de les dades de diversos països.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Augmenten els desnonaments a les comarques gironines

Augmenten els desnonaments a les comarques gironines

587 famílies perden la casa per no poder pagar el lloguer, 476 no han aconseguit afrontar la...

El Govern admet que «s´ha anat a remolc» en la lluita contra la vespa asiàtica

El Govern admet que «s´ha anat a remolc» en la lluita contra la vespa asiàtica

Assegura que a partir d'ara prioritzarà la lluita contra aquelles espècies invasores que ataquen...

Mor un home en un xoc frontal entre un cotxe i una furgoneta a Ventalló

Mor un home en un xoc frontal entre un cotxe i una furgoneta a Ventalló

Dues persones van resultar també ferides i van haver de ser evacuades a l'hospital Josep Trueta

La Fira de Sant Lluc manté les activitats al centre d´Olot

La Fira de Sant Lluc manté les activitats al centre d´Olot

La festa arriba aquest cap de setmana amb un nou format de la Fira del dibuix, amb concerts...

«Hem obert el negoci perquè no tenim res a celebrar»

«Hem obert el negoci perquè no tenim res a celebrar»

A Olot la meitat dels comerços han obert tenint permís per fer-ho mentre que a Banyoles, que no...

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema