Els aspirants a estudiar Educació Infantil i Primària a la Universitat el curs vinent hauran de fer, per primera vegada, la Prova d'Aptitud Personal (PAP) a part de la selectivitat. Aquesta s'ha programat per al dissabte 17 de juny al matí, dos dies després que s'hagin acabat els exàmens de la selectivitat, que 2.449 alumnes gironins començaran dimarts i acabaran dijous.

La desvinculació del PAP de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) és una novetat de la convocatòria d'enguany, que serà més llarga per als que volen ser mestres. Des del 2015 i fins l'any passat, aquesta prova estava incorporada en els tres dies de selectivitat. Aquest 2017, 2.892 estudiants de Batxillerat i de Cicles Formatius de grau superior de tot Catalunya s'han matriculat a aquesta avaluació específica, que constarà de dos exàmens: un de competència comunicativa i raonament crític -amb una durada de 2 hores-, que avaluarà la comprensió lectora, la capacitat de síntesi, l'expressió escrita i el domini del sistema lingüístic; i un altre de competència logicomatemàtica, amb 25 preguntes per respondre en 1 hora i 30 minuts. La Prova d'Aptitud Personal es farà en cinc seus universitàries catalanes, una d'elles a Girona, i per aprovar-la cal treure almenys un 5 sobre 10.

Un altre element nou és que l'alumnat amb necessitats educatives especials estarà concentrat en tribunals específics i tindrà un horari adaptat; 2 hores per fer cada examen. La mesura inclou 797 joves catalans amb dislèxia, als quals s'aplicaran criteris específics de correcció en els exàmens de llengua, i amb trastorns d'aprenentatge com el TDH o TDAH.

A partir del dimarts 13 i durant tres dies consecutius, amb horari de matí i tarda, 2.449 estudiants gironins faran la selectivitat. La majoria, 865, són d'instituts del Gironès; 430 de l'Alt Empordà, 417 de la Selva, 386 del Baix Empordà, 176 de la Garrotxa, 98 del Pla de l'Estany, 53 del Ripollès i 24 de la Cerdanya.

A tot Catalunya, 32.055 alumnes s'han inscrit a les PAU, prop de 200 menys que l'any passat; un decalaix que encara és més gran a les comarques de Girona, on el 2016 s'hi van matricular 2.888 noies i nois, enfront dels 2.449 d'ara.

Les PAU es divideixen en dues fases: una de general i obligatòria, que consta de cinc exàmens; i una d'específica i voluntària, que serveix per apujar nota. En la fase general, l'alumnat s'examina de 4 matèries comunes (Llengua catalana i literatura, Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera, Història o Història de la filosofia) i una assignatura a escollir, que estarà vinculada a les matèries comunes d'opció.

Les notes, el 28 de juny

Per aprovar la selectivitat cal aconseguir un 5 de mitjana entre la nota de Batxillerat -que val el 60%- i la qualificació aconseguida en la fase general de les PAU -que val el 40%, sempre que es tregui almenys un 4. Els resultats es coneixeran el 28 de juny.