L'estiu ja ha arribat, almenys pel que fa a temperatures L'ascens dels termòmetres continuarà al conjunt del territori català aquesta setmana. Ahir, a la majoria de punts se superaven àmpliament els 30 graus i, fins i tot, a l'interior els mercuris es van arribar a acostar als 37 graus.

L'anticicló en superfície i el vent provinent del Sud Oest a nivells mitjans de l'atmosfera ha fet que alguns meteoròlegs, com el col·laborador de Diari de Girona Gerard Taulé, hagin qualificat la situació d'«onada de calor increïble».

Taulé ha explicat que Girona ha arribat a 36,6º i que aquest és el 3r valor més alt en un dia 11 de juny. El 1911 es va arriba a 38º i el 2003 a 37. A Salt ahir es va arribar a 36,2º de màxima i 17,8º de mínima, amb 14% d'humitat a les cinc de la tada. A Sarrià de Ter les dades vab ser de 35,7º i 17,6º. Els propers dies continuarà l'onada de calor i encara pot pujar més la temperatura. El rècord de Girona en un mes de juny (1911-2016) és compartit per 2 dies, 39,7º el 12 de juny de 1931, i el 23 de juny de 2003, ha indicat Gerard Taulé.

Més calor

La previsió indica que la tònica es mantindrà igual els propers dies fins al dijous. La calor s'anirà accentuant i la temperatura al migdia superarà els 35 graus en moltes zones de Ponent i també en punts de la Catalunya Central i Girona. Les zones del litoral quedaran per sota el llindar dels trenta graus fins dimarts, ja que llavors la temperatura serà de ple estiu també als indrets més propers al mar.

Entre avui i demà, els termòmetres insistiran a pujar i dimecres serà el dia més incandescent ja que s'assoliran els valors màxims al voltant dels 38 graus a les zones més càlides de Catalunya. De fet, l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha activat per dimarts el nivell de risc groc a l'Empordà i a zones de Lleida i Tarragona. Aquest avís indica risc 1-2 en una escala de quatre nivells: el verd, que representa que no hi ha risc, el groc, que indica cert risc, el color taronja, que marca un risc important, i el vermell, que significa risc extrem.

A partir de llavors, els termòmetres s'estabilitzaran amb valors semblants als d'ahir o avui fins dijous, dia en què ha d'arribar la cua d'un front que podria deixar alguns xàfecs en punts esporàdics, malgrat que la temperatura no recularà en excés.

Tot i el pas de la cua d'aquest front, la calor no minvarà més enllà d'uns dos o tres graus. Els mapes assenyalen que el període de temperatures excessivament elevades per trobar-nos a mitjan mes de juny, continuarà ben bé fins als voltants de Sant Joan.

Nits tropicals

Durant el dia, beure aigua en abundància i banyar-se a la platja o a la piscina ajuda a combatre la calor intensa. Però quan s'ha fet fosc aquests últims dos dies, les temperatures mínimes a la nit no han estat inferiors als vint graus. Per aquest motiu, es pot considerar que tant la nit de dissabte a diumenge com la d'ahir a avui han estat nits tropicals.