Les comarques gironines podrien arribar avui a superar tots els registres històrics amb les temperatures . L'onada de calor es va establir ahir amb una xifra rècord al Pla de l'Estany: 38,1 graus de màxima Banyoles, tal i com marcava a les 14.45 hores el termòmetre oficial de l'observatori Meteobanyoles. Segons els registres del meteoròleg oficial banyolí Enric Estragués, aquest valor és la temperatura més alta per un mes de juny des de l'onada de calor del juny del 2003 i la segona per un juny des del 1950. A més, si només es consulta la primera quinzena del mes de juny, mai s'havien superat els 38 graus de temperatura. A més, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), per avui es preveu que les temperatures encara pugin més, entre 2 i 4 graus, fet que podria provocar que a Banyoles es trenquin tots els registres i «caurà foc del cel», apunta Estragués. L'intensa calor s'allargarà almenys fins al divendres.

De moment, les temperatures d'ahir a Banyoles ja eren d'onada calor (quan superen els 37 graus). Els 38,1 graus de Banyoles eren «uns valors infernals propis del mes de juliol. Sembla impossible, pero ja no hi ha qualificatius», va explicar Estragués. Una calorada «de primera divisió» a causa d'una bossa d'aire càlid i rescalfat d'origen africà. L'últim precedent va ser el 21 de juny del 2003, amb 39,3 graus. Però en els primers 15 dies de juny mai s'hi havia arribat, aquell 2003 l'onada de calor va començar el dia 14, amb 36,9 ºC.

En paral·lel, moltes comarques van superar els 35 graus (Navata 36,6 ºC, Girona 36,5, Olot 36, Monells 35,6, Santa Coloma de Farners 35,5) i en gairebé tota la resta superaven els 30: La Vall d'en Bas 34,9 ºC, Anglès 34,9, La Bisbal d'Empordà 33,5, Sant Pau de Segúries 32,9, Sant Pere Pescador 32,7, Roses 32,4, Portbou 32,1, Puigcerdà 30,3 i Castell d'Aro 30,5.

També les temperatures minimes ahir van ser considerades com a tropicals (quan no baixen dels 20 graus en tot el dia, segons els meteoròlegs) en diverses poblacions com Banyoles, on la mínima va ser de 20,4 ºC, a Portbou amb 23 ºC i també a Roses, 21,3.

Finalment, l'SMC va emtre per ahir un avís de calor a totes les comarques gironines excepte la Cerdanya i el Ripollès. A més, la sequera que afecta diferents punts de la demarcació i de Catalunya, juntament amb els alts nivells de claor que s'estan assolint, va fer que els Agents Rurals activessin per avui el nivell 2 (d'una escala de 3) del Pla Alfa per l'elevat risc d'incendis a les comarques del Gironès, la Selva i el Baix Empodà mentre a l'Alt Empordà i al Pla de l'Estany es va activar el nivell 1.