Un pacient serà indemnitzat amb 150.000 euros per les «greus seqüeles» que li han quedat després d'una operació a la pròstata. El pacient, de 74 anys, va ser intervingut a la Clínica Bofill de Girona ara fa quatre anys i, per error, el metge li va separar la pròstata de la bufeta, causant-li seqüeles com incontinència urinària total permanent, disfunció erèctil, infeccions urinàries cròniques i un trastorn depressiu.

El Defensor del Pacientque ha portat el cas, va interposar una demanda civil contra l'uròleg, però abans d'arribar a judici s'ha arribat a un acord extrajudicial amb l'asseguradora del metge, que ha accedit a indemnitzar el pacient.

El cas es remunta al mes d'abril del 2013. El pacient, que té 74 anys, patia una hiperplàsia modular benigna, és a dir, un creixement de la pròstata que li comprimia la uretra i li provocava dificultats per orinar.

Va ser intervingut per un especialista en Urologia de la Clínica Bofill de Girona, però durant la cirurgia hi va haver una «manca de perícia», assegura el Defensor del Pacient, ja que el metge va «desprendre» la pròstata, separant-la de la bufeta.

Un cop sortit del quiròfan, durant el postoperatori, el pacient va sentir «forts dolors» i «la impossiblititat d'orinar», però la lesió no va ser percebuda del metge, ha explicat l'entitat especialitzada en la lluita contra les negligències mèdiques, que afegeix que li va donar analègics, «sense fer cap prova diagnòstica», com una ressonància magnètica, per identificar l'origen dels símptomes, i li va donar l'alta hospitalària.

Al cap de tres dies de l'operació, el pacient va haver d'ingressar a Urgències a la clínica gironina, perquè li sortia sang i orina per la ferida que presentava a l'abdomen.

Segons el Defensor del Pacient, això indicava que «hi havia una obstrucció que impedia la sortida normal de l'orina per la bufeta, perquè la sutura quirúrgica havia cedit i l'orina habia buscat la sortida més fàcil per la ferida abdominal».

L'entitat destaca que novament, el metge no va estudiar l'origen del problema. L'uròleg va decidir col·locar-li una sonda vesical (que s'introdueix per la uretra) i no va fer-li cap ressonància per veure l'obstrucció o el bloqueig, és a dir, la separació entre la pròstata i l'esfínter danyada pel metge durant l'operació. Les maniobres per a la col·locació de la sonda vesical, diu el Defensor del Pacient, van danyar l'uretra bulbar.

Una nova intervenció

El pacient va tornar a rebre l'alta, però com que el dolor i els problemes persistien va decidir fer-se visitar en un centre hospitalari de Barcelona. Allà, li van fer una ressonància magnètica de la pelvis, que va detectar que «tenia una separació de 6 centímetres i mig entre la bufeta i la pròstata». A més, la prova diagnòstica també va permetre apreciar que, durant el postoperatori, al pacient li havien danyat la uretra.

Els dos problemes, subratllen des de l'entitat en un comunicat, «no van ser mai valorats, ni estudiants ni solucionats per l'uròleg que que el va intervenir a Girona» i l'home va haver de passar de nou pel quiròfan a Barcelona, per sotmetre's a una uretroplastia termino-terminal, però no va poder solucionar completament el problema.

Segons precisa el Defensor del Pacient, « conseqüència del defecte assistencial» l'home pateix «greus seqüeles». Entre aquestes, incontinència urinària permanent, disfunció erèctil, infeccions d'orina cròniques, un perjudici estètic moderat i un trastorn depressiu.

L'home va demanar ajuda al Defensor del Pacient i l'associació va portar el cas als jutjats. Va presentar una demanda civil contra l'uròleg però, abans que l'afer arribés a judici, les parts han arribat a un acord extrajudicial.

L'advocada dels Serveis Jurídics Verdun i dels Serveis Jurífics de l'associació El Defensor del Pacient a Catalunya, Matilde Barrabés, que defensava el pacient, ha assolit un pacte amb la companyia asseguradora del metge, que indemnitzarà la persona afectada amb 150.000 euros.