Si no hi ha un acord d'última hora entre la Direcció General de Trànsit (DGT) i els examinadors del carnet de conduir, aquest dilluns es viurà la primera de 20 jornades de vaga. Això representarà que més de 2.000 exàmens pràctics es deixin de fer a les comarques de Girona.

Segons el president de l'Associació d'Autoescoles de les comarques de Girona, Joan Sala En dies de més afluència es pot arribar als 150. Aquesta situació es produeix perquè a banda de les proves pràctiques de circulació de cotxe també se'n fan del carnet de moto i de camió a les pistes de la DGT ubicades a Montjuïc.

Per part dels examinadors, els sindicats convocats, com Asextra, asseguren que la vaga segueix convocada i que a partir del dilluns hi haurà vaga tots els dilluns, dimarts i dimecres des del 19 de juny i tot el juliol.

En un comunicat, Asextra, que compta també amb el suport del sindicat CSIF, assegura que els examinadors «han après la lliçó de fa dos anys i no es conformaran amb bones paraules i desitjos» i amenacen, asseguren, que s'està consultant entre als afiliats, si mantenir les mobilitzacoins també al setembre en cas que « la DGT, que és l'ens al qual pertanyem, no oferís solucions adequades i perfectament definides».

La vaga va començar el dia 2 de juny amb una jornada de mobilitzacions arreu d'Espanya i que va comptar amb un ampli seguiment per part del col·lectiu dels examinadors de trànsit.

A Girona va tenir un seguiment massiu: cap dels treballadors va anar fins a les pistes de Montjuïc i, per tant, els alumnes que havien de fer la prova pràctica per treure's el carnet de moto o de cotxe es van quedar sense poder-ho fer. Segons va explicar el president de l'Associació d'Autoescoles de les comarques de Girona, Joan Sala, unes 150 proves no es van poder fer.

Entre els motius pels quals els examinadors han anat a la vaga hi ha que la DGT no ha complert amb els acords que havien pactat després de les mobilitzacions del 2015. Entre aquestes mesures hi ha el pagament d'un complement pactat fa dos anys per compensar les condicions d'inseguretat de la seva feina.

A Girona, cal recordar, s'agreuja per la falta de personal del col·lectiu dels examinadors. De fet durant els dies de vaga, per exemple el dilluns, diu Sala, no hi haurà els examinadors itinerants i, per tant, són dues persones que tampoc estaran examinant els alumnes que pugen a examen de les comarques de Girona.

Joan Sala considera que la situació de les autoescoles gironines pot ser crítica a l'estiu. Han notat, explica, que alumnes no s'han apuntat a fer les pràctiques ara els mesos de juny i juliol perquè han vist la situació. I els que hi ha, diu, es veurà quin dia fan examen.

Depenent de com sigui el seguiment els primers dies de vaga del col·lectiu d'examinadors, des de les autoescoles el que faran és mobilitzar-se.