L'onada de calor aquesta setmana, juntament amb la manca de pluges, ha acabat desencadenant els primers incendis de la temporada en zones forestals i agrícoles de Girona. Ahir, fins a sis petits focs es van arribar a declarar només a la demarcació. Tres comarques es van veure afectades, el Gironès (amb incendis a Girona, Llambilles i Madremanya), la Selva (focs a Susqueda i a Sils) i també a Castelló d'Empúries, a l'Alt Empordà.

Tot plegat, en una jornada on les temperatures van continuar per sobre dels 35 graus en molts punts i amb sensacions de xafogor que van arribar gairebé als 39 graus. Per això, a banda dels avisos per calor del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) previstos per avui, també es van activar diferents plans: el Procicat davant la previsió temperatures extremes i el pla Alfa, amb nivell 2 (de 3) d'alerta per l'alt risc d'incendis.

L'últim incendi que es va declarar ahir i que va mobilitzar més efectius dels Bombers, Adf i policies va ser el de Girona. Una columna de fum ben visible en diferents punts de la ciutat i pobles del voltant alertava, poc després de dos quarts de cinc, de la tarda d'un foc al sector est de Girona. L'incendi de matolls es va declarar als voltants del carrer Roure de Font de la Pólvora, sense afectar cases ni la població. El telèfon d'emergències 112 va rebre 25 trucades, mentre cinc dotacions aèries i deu de terrestres dels Bombers van treballar per controlar el foc de vegetació urbana i que es va donar per estabilitzat poc després de les set de la tarda, tot i que seguien remullant la zona fins que es va donar per extingit, van informar els Bombers. Com a conseqüència, durant tota la tarda es va tallar a la circulació la variant de Sant Daniel (N-II), entre els quilòmetres 712 i 722, en ambdós sentits.

Abans, i durant gairebé tot el dia, s'havien anat declarant altres petits focs. De fet, al conjunt de Catalunya es van declarar només ahir una quarantena d'incendis, un centenar des de dilluns passat. A la demarcació, altres dos incendis al Gironès van ser a Llambilles i a Madremanya. En el primer dels casos, els efectius que després van treballar al foc declarat a l'est de Girona, van treballar per controlar un foc de vegetació agrícola, que va cremar bàsicament rostoll. Els Bombers van rebre l'avís a un quart de cinc de la tarda. En el cas de Madremanya, un foc va cremar al matí una petita zona agrícola de 2,5 hectàrees, on van treballar fins a quatre dotacions.

A la zona de la Selva, l'incendi més rellevant va tenir lloc cap a tres quarts de cinc de la tarda i va cremar unes 5 hectàrees de bosc a Vallcanera, al municipi de Sils, a la zona de la Granja Escola Can Masó. A banda, un altre petit foc va afectar una zona a Susqueda.

Finalment, a l'Alt Empordà, un altre foc va deixar una columna de fum ben visible des de nombrosos punts de la comarca i fins i tot Figueres, empès pel fort vent. Cinc dotacions dels Bombers van treballar per actuar des de dos quarts d'una del migdia en un camp d'ordi, a una zona coneguda com els Masos de Can Lazara.

Es Agents Rurals mantenen per avui el nivell 2 del pla Alfa per alt risc d'incendis a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà; i al Pla de l'Estany i l'Alt Empordà, l'1.

Mentrestant, les temperatures es van mantenir ahir elevades, superiors als 30 graus a la pràctica totalitat de la demarcació, i superant en alguns punts els 35. Els valors, menors que el dia anterior i amb previsió que avui tornin a pujar, van deixar màximes de fins a 36,6 graus a Anglès o 36,5 a Santa Coloma de Farners. A Girona s'assolien els 36,4, a Olot els 35,7. Amb tot, la sensació de xafogor va ser més elevada que la temperatura real en la majoria de punts, amb sensacions puntuals de gairebé 39 graus als voltants de Roses i altres punts de la costa, on la humitat va ser més elevada. El Pla de l'Estany i la Garrotxa van ser les comarques amb més sensació de xafogor de Catalunya (uns 38 graus).

L'SMC va emetre ahir un avís per calor amb perill alt al Ripollès, la Garrotxa, l'Alt Empordà i el Gironès i a la resta amb perill moderat. Per avui, es preveuen encara altes temperatures, amb alguns ruixats al Ripollès i Garrotxa, i a partir de demà les temperatures podrien baixar lleugerament.