Les 4 monitores i el director de la piscina de Ripoll van declarar, ahir, als jutjats de Ripoll, sobre la mort de la nena de 4 anys el 19 de maig. Les monitores-socorristes van contestar les preguntes dels advocats de la defensa i es van negar a contestar la resta de les parts. Van assegurar que van mirar la piscina abans de conduir els nens cap als vestuaris i no hi van veure ni la nena ni la peça de surar que duia per aprendre a nedar.

Va ser als vestuaris, on es van adonar que hi havia un barnús i unes sabatilles de més. Van tornar a la piscina, on van comprovar que la nena era sota l´aigua. Els intents de reanimació van ser impossibles. Després, els forenses van fer l'autòpsia al cos i varen certificar que la nena havia mort ofegada, perquè a dins dels pulmons li van trobar una gran quantitat d'aigua.

Les 4 monitores-socorristes investigades per homicidi imprudent no van ratificar les declaracions fetes a comissaria el dia dels fets. El director va respondre totes les preguntes, incloses les de l'acusació particular.

Segons va declarar Carles Monguilod (advocat de l´acusació particular) les funcions de monitor socorrista estaven doblades en les mateixes persones i no hi havia ningú amb el càrrec concret de socorrista.

Les investigades complien un doble paper: de monitores i de socorristes, i asseguren que vigilaven els nens entre totes, tot i que els subdividien en grups petits d'uns sis nens.

Monguilod va considerar que si hi hagués hagut una sola persona amb l´única funció de socorrista la nena no hauria mort.

Un dels advocats de la defensa, Francesc Jufresa, va negar que els investigats cometessin cap negligència i va apuntar cap a un accident.

Sobre el fet de mirar la piscina i no veure res dins de l´aigua, quan la nena era al fons, Carles Monguilod va parlar de l'efecte mirall que consta a l´atestat policial. Va dir: «Per la construcció de la piscina, els vidres provoquen un efecte mirall a l´aigua de la piscina que fas més difícil veure el fons, per la qual cosa en tractar-se de persones expertes i amb coneixença del lloc havien d´extremar la precaució».

Monguilod va continuar: «Per això estem parlant d´una negligència greu».

Fuster-Fabra (advocat de l´acusació) va considerar que «s´ha d´entendre que a la vida passen coses de manera involuntària, però algú va actuar d´una manera incorrecta».

L´Ajuntament i l´escola

L´acusació particular demanarà la compareixença de l´Ajuntament i de l´Escola Pirineus de Campdevànol i de les companyies d´assegurances a les properes vistes. Ahir, un advocat de la companyia asseguradora de l'Ajuntament, de manera voluntària va estar present a les declaracions.

Carles Monguilod va explicar que es demanarà «que l'Ajuntament es personi com a responsable del que va passar, perquè d'alguna manera havia d'organitzar la relació de socorristes o de monitors». L´advocat de l´acusació va ratificar: «Ens sorprèn -com he dit abans- que no hi hagués una persona que fes de socorrista».

Respecte als elements que van dificultar la visió d´una nena enfosada a l´aigua, Monguilod va explicar que «hem preguntat al responsable de la piscina si havien corregit algunes deficiències arran de l'accident, i si havien detectat alguna cosa, pero ha contestat que no havien cor­regit res».

L´advocat es va mostrar sorprès i va raonar que «em crida l'atenció i em deixa una mica intranquil que el responsable de la piscina digui que no s'explica per què va passar, que tot funcionava correctamen». L´acusació és per homicidi imprudent.