'Alberto (nom fictici) és un dels joves que viu al centre educatiu de Montilivi, a Girona. Les persones que resideixen en aquest espai compleixen una mesura d'internament dictada pel jutjat de menors per haver fet un delicte. D'entrada, una mesura d'internament comença a un centre de règim tancat, on els joves no poden sortir de l'espai. A Catalunya hi ha tres instal·lacions de règim tancat: dues a la província de Barcelona i una a Lleida. Després, al cap d'un temps, els nois passen a un centre de règim semiobert o obert, com és el de Montilivi. Llavors, els joves estudien i/o treballen fora del centre, tot i que segueixen vivint en aquest espai (on fan els àpats, dormen i participen en activitats).

L'estada mitjana al centre de justícia de Girona acostuma a ser d'entre sis i vuit mesos, ja que els nois es troben a la fase final de la mesura d'internament. «Les activitats que es fan sempre van pensades a la inserció», explica el coordinador de la unitat oberta de Montilivi, Jordi Curanta. De fet, a Catalunya, del total de menors amb una mesura judicial per haver comès un delicte, els joves internats només suposen una desena part; la resta compleixen la mesura al medi obert. En el cas de l'Alberto, la seva mesura d'internament acaba aquest estiu. Per això, amb l'objectiu de potenciar la seva inserció, actualment l'Alberto treballa a Ecosol -l'empresa d'economia solidària de Càritas Diocesana de Girona- al mateix temps que estudia, ja que està a punt d'obtenir el títol GES 1 (equivalent al primer cicle de l'ESO).

En un dia laborable, l'Alberto es lleva al centre educatiu de Montilivi i treballa a l'empresa Ecosol, a l'equip de neteja de grafits, des de les vuit del matí fins a la una del migdia. A l'estona de dinar torna a la unitat oberta de Montilivi i més tard reprèn la seva jornada laboral, des de les tres fins a les sis de la tarda. Al vespre, aprofita per estudiar. A part, els joves internats també segueixen programes d'intervenció especialitzada, sobre l'habilitat social, la potència psicosocial, la toxicomania o l'educació sexual, entre altres qüestions. D'aquesta manera, mentre dura la mesura d'internament dels nois, es tracten tres àmbits: el formatiu, el laboral i el social-familiar.

«Content» de l'experiència

L'Alberto treballa a Ecosol. La gerent de l'empresa, Anna Güell, explica que el seu objectiu és la inserció. En un màxim de tres anys, la persona ha de fer de manera autònoma la seva feina per després poder treballar a una empresa del mercat obert. Per aconseguir-ho, l'empleat compta amb el suport d'un tècnic. «L'Alberto és auxiliar al grup de neteja de grafits del Barri Vell de Girona. Ell acompanya un tècnic, que és la persona que li explica in situ la feina que ha de fer: com ha d'aplicar els productes, com ha d'utilitzar les eines...», concreta la responsable d'aquest equip d'Ecosol, Marta Pancorbo. De moment, l'Alberto fa més d'un mes que treballa a l'empresa i valora que està «content» de l'experiència, ja que ressalta que li agrada la feina.

«He après a treure grafits, a saber fer la barreja de colors quan s'ha de pintar una paret...», exposa l'Alberto, que afegeix que pretén mantenir la combinació de treballar i estudiar. La seva idea és treure's l'ESO per poder tenir el títol a l'hora de buscar feina. De fet, Güell remarca que una de les prioritats d'Ecosol és que s'aprofiti el contracte amb l'empresa per completar la formació. Així mateix, tot i que la mesura d'internament de l'Alberto a Montilivi es preveu que finalitzi aquest estiu, ell seguirà treballant a l'equip de neteja de grafits d'Ecosol. El noi assegura que «és una oportunitat» perquè es pugui acabar de situar i decidir el seu futur en tots els sentits: en la formació, la feina i la família.