«L'oportunitat» en un centre de justícia de menors

16.06.2017 | 06:51
«L'oportunitat» en un centre de justícia de menors

Una desena part. A Catalunya, del total de menors amb una mesura judicial per haver comès un delicte, els joves internats representen prop d'una desena part.

'Alberto (nom fictici) és un dels joves que viu al centre educatiu de Montilivi, a Girona. Les persones que resideixen en aquest espai compleixen una mesura d'internament dictada pel jutjat de menors per haver fet un delicte. D'entrada, una mesura d'internament comença a un centre de règim tancat, on els joves no poden sortir de l'espai. A Catalunya hi ha tres instal·lacions de règim tancat: dues a la província de Barcelona i una a Lleida. Després, al cap d'un temps, els nois passen a un centre de règim semiobert o obert, com és el de Montilivi. Llavors, els joves estudien i/o treballen fora del centre, tot i que segueixen vivint en aquest espai (on fan els àpats, dormen i participen en activitats).

L'estada mitjana al centre de justícia de Girona acostuma a ser d'entre sis i vuit mesos, ja que els nois es troben a la fase final de la mesura d'internament. «Les activitats que es fan sempre van pensades a la inserció», explica el coordinador de la unitat oberta de Montilivi, Jordi Curanta. De fet, a Catalunya, del total de menors amb una mesura judicial per haver comès un delicte, els joves internats només suposen una desena part; la resta compleixen la mesura al medi obert. En el cas de l'Alberto, la seva mesura d'internament acaba aquest estiu. Per això, amb l'objectiu de potenciar la seva inserció, actualment l'Alberto treballa a Ecosol –l'empresa d'economia solidària de Càritas Diocesana de Girona– al mateix temps que estudia, ja que està a punt d'obtenir el títol GES 1 (equivalent al primer cicle de l'ESO).

En un dia laborable, l'Alberto es lleva al centre educatiu de Montilivi i treballa a l'empresa Ecosol, a l'equip de neteja de grafits, des de les vuit del matí fins a la una del migdia. A l'estona de dinar torna a la unitat oberta de Montilivi i més tard reprèn la seva jornada laboral, des de les tres fins a les sis de la tarda. Al vespre, aprofita per estudiar. A part, els joves internats també segueixen programes d'intervenció especialitzada, sobre l'habilitat social, la potència psicosocial, la toxicomania o l'educació sexual, entre altres qüestions. D'aquesta manera, mentre dura la mesura d'internament dels nois, es tracten tres àmbits: el formatiu, el laboral i el social-familiar.


«Content» de l'experiència

L'Alberto treballa a Ecosol. La gerent de l'empresa, Anna Güell, explica que el seu objectiu és la inserció. En un màxim de tres anys, la persona ha de fer de manera autònoma la seva feina per després poder treballar a una empresa del mercat obert. Per aconseguir-ho, l'empleat compta amb el suport d'un tècnic. «L'Alberto és auxiliar al grup de neteja de grafits del Barri Vell de Girona. Ell acompanya un tècnic, que és la persona que li explica in situ la feina que ha de fer: com ha d'aplicar els productes, com ha d'utilitzar les eines...», concreta la responsable d'aquest equip d'Ecosol, Marta Pancorbo. De moment, l'Alberto fa més d'un mes que treballa a l'empresa i valora que està «content» de l'experiència, ja que ressalta que li agrada la feina.

«He après a treure grafits, a saber fer la barreja de colors quan s'ha de pintar una paret...», exposa l'Alberto, que afegeix que pretén mantenir la combinació de treballar i estudiar. La seva idea és treure's l'ESO per poder tenir el títol a l'hora de buscar feina. De fet, Güell remarca que una de les prioritats d'Ecosol és que s'aprofiti el contracte amb l'empresa per completar la formació. Així mateix, tot i que la mesura d'internament de l'Alberto a Montilivi es preveu que finalitzi aquest estiu, ell seguirà treballant a l'equip de neteja de grafits d'Ecosol. El noi assegura que «és una oportunitat» perquè es pugui acabar de situar i decidir el seu futur en tots els sentits: en la formació, la feina i la família.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Efrén Garcia i Cristina Díaz, ahir, a l'Hospici d'Olot.
L'arquitectura que prioritza les persones explicada al «workshop» de RCR

L'arquitectura que prioritza les persones explicada al «workshop» de RCR

Els arquitectes Efrén Garcia Grinda i Cristina Díaz Moreno varen exposar la rehabilitació de...

«Atropellava tot el que podia»

«Atropellava tot el que podia»

Els testimonis asseguren que el conductor de la furgoneta anava fent esses pel carril central de...

Les trucades de Girona al 112 creixen un 11,4% respecte a la primera meitat de 2016

Les trucades de Girona al 112 creixen un 11,4% respecte a la primera meitat de 2016

El telèfon d'emergències ha rebut 60.566 avisos des de les comarques gironines entre gener i juny,...

Els treballadors d´ambulàncies ajornen la vaga en senyal de dol

Els treballadors d´ambulàncies ajornen la vaga en senyal de dol

Els vaguistes han anunciat que prenen aquesta decisió en mostra de respecte cap a les víctimes i...

Vuit explotacions agrícoles i ramaderes de la Cerdanya faran portes obertes

Vuit explotacions agrícoles i ramaderes de la Cerdanya faran portes obertes

Durant aquest agost, vuit explotacions agrícoles i ramaderes cerdanes obriran les seves...

La via verda de Bescanó quedarà tallada per obres durant la nit

La via verda de Bescanó quedarà tallada per obres durant la nit

Les obres a la carretera N-141 provocaran diversos talls nocturns a la via de Bescanó en sentit...

Enllaços recomanats: Premis cinema