es mans, com a element de contacte amb el pacient i com a eina d'assistència, recerca o formació, són el fil argumental escollit per representar el pes de la infermeria en un nou llibre del Col·legi d'Infermeres/rs de Girona presentat ahir a la tarda al castell de Sant Gregori, en un acte en què van intervenir la presidenta de l'ens, Carme Puigvert, l'exconsellera de Salut, Marina Geli i la infermera Montserrat Teixidor, membre de l'Acadèmia Americana d'Infermeria, que han participat en el projecte.

Mà d'infermera, escrit per la periodista Gemma Bruna, ret homenatge a la professió a partir d'una quinzena d'infermeres i infermers de les comarques gironines que hi aporten el seu testimoni i la seva visió del rol infermer a través de les seves mans.

Professionals de diverses generacions que treballen o han passat per l'hospital Josep Trueta, la Xarxa de Salut Mental, l'hospital de Palamós, la Caritat d'Olot, el Puig d'en Roca o la Universitat de Girona repassen en primera persona quaranta anys de la professió per donar veu als més de 3.500 col·legiats que tenen cura dels pacients gironins amb les seves mans.

«Les nostres mans no s'haurien de tancar mai. Jo les poso damunt de la persona que cuido perquè sé que rep el meu escalf. Ho noto», hi relata Lluïsa Garcia, coordinadora de la Unitat de Continuïtat Assistencial, Social i Sanitària del Trueta, que és el primer testimoni del llibre.

Ja sigui com un element més de la vital comunicació entre professional i pacient, com recorda l'infermer del Trueta i professor de la UdG, Ferran Díaz; com un suport per donar acompanyament, estima i consol, com les descriu Cristina Santomera, del servei de Microbiologia del Trueta; o sempre obertes i disposades a assumir nous reptes, com detalla la qui va ser la primera infermera catedràtica de Catalunya, Dolors Juvinyà, les «mans d'infermera» del llibre han fet molt i tenen molt per fer.