Divuit equips de quatre nedadors van participar ahir a la segona edició de la travessia solidària en aigües obertes de la Fundació Oncolliga Girona i el CN RadikalSwim, l'Oncoswim. La nedada benèfica, que consistia a recórrer els 30 quilòmetres que separen l'Estartit de Calella de Palafrugell, va sumar 18.784 euros que l'entitat destinarà a la investigació de la Universitat de Girona i l'ICO Girona sobre el càncer de mama triple negatiu, un tipus de tumor especialment agressiu i que afecta dones joves.

Amb aquestes xifres, l'Oncoswim supera amb escreix la cita de l'any passat, en què cinc equips de nedadors van recaptar 5.128 euros que van servir per donar el primer impuls a la recerca dels investigadors liderats per les doctores Teresa Puig i Gemma Viñas.

La jornada es va desenvolupar sense cap incidència destacada. Els equips van sortir de l'Estartit de manera esgraonada des de tres quarts de set fins a tres quarts de nou del matí, en intervals d'un quart d'hora, i van anar arribant a la platja de Port Bo a partir de les 5 i 20 de la tarda. Alguns equips van fer tota la travessia junts, mentre que d'altres van fer relleus.

En el darrer tram de la prova, a més, els equips van estar secundats per 135 nedadors que van participar en la versió més popular del repte, la Milla Solidària per nedar els 1,5 quilòmetres que van de la platja de Llafranc a la del Port Bo.

Els diners recollits, que multipliquen per tres els 6.000 que s'havia marcat l'organització com a objectiu, es destinaran al projecte d'investigació que desenvolupen el Grup de Recerca en Noves Dianes Terapèutiques (TargetsLab) de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona, en estreta col·laboració amb l'ICO.

Aquesta recerca busca noves teràpies per al càncer de mama triple negatiu a partir de derivats del te verd. Després d'una primera fase preclínica, l'equip d'investigadors gironins està realitzant ara un estudi clínic seleccionant mostres de pacients diagnosticades a Girona per analitzar si expressen diferents biomarcadors (proteïnes) que puguin ser possibles dianes de nous tractaments basats en el te verd o els seus derivats.