La cultura popular celebra Corpus

L'Àliga va tornar a ballar dins de la Catedral de Girona 444 anys després · Les imatges festives de la ciutat també van participar en l'acte, que va estar presidit com cada any per catifes de flors

19.06.2017 | 10:18
La cultura popular celebra Corpus

La Processó de la festa de Corpus és l'antecedent de les actuals cercaviles de moltes festes majors. Ahir, Girona va viure la unió d'aquestes dues realitats amb l'estrena de la «Dansa solemne» de l'Àliga dins de la Catedral i després de la Missa Major. L'acte es va incloure dins de la celebració del 600è aniversari de la decisió de fer la nau única del temple, que es va convertir en la nau gòtica més ampla del món.

A la Catedral la Missa Major de Corpus ja havia començat, mentre que a la plaça dels Apòstols els nervis eren presents. Després de 444 anys, l'Àliga tornaria a ballar dins del temple de la ciutat i es notava la pressió entre els membres de la Fal·lera Gironina. A més, les altres imatges de la cultura popular de la ciutat (els gegants i els capgrossos) també tornarien a participar en la celebració de Corpus. «El Bisbe ens ha volgut saludar personalment» comentaven els membres de la colla mentre intentaven passar l'estona i superar la calor. Feia sis mesos que el campaner de la Catedral havia contactat per primer cop amb la Fal·lera Gironina i, per fi, havia arribat l'estrena de la «Dansa solemne».

Tot i la relativa calma que proporcionava haver-ho assajat durant tant de temps hi havia una persona que estava especialment nerviosa: Bernat Grau. Ell és el «ballador» oficial de l'Àliga de Girona i, a més, també ha sigut el creador de la coreografia que s'hi estrenava. En tractar-se d'un ball que no estava documentat, la creació del ball va partir pràcticament de zero: «Jo ja tenia la música, que va compondre exclusivament l'Ivó Jordà, i a partir d'aquí vaig començar a crear a partir de recerca de l'arxiu i passos del ballet o d'altres danses», explicava el jove de 23 anys.

Amb el final de la missa, el so d'un tambor va ressonar per tota la Catedral i, al seu ritme, van començar a entrar tots els símbols de la ciutat. Però els ulls es van desviar ràpidament cap al passadís central, on hi havia l'Àliga que avançava fins a l'altar major. El silenci d'expectació que es va crear només el va trencar el so de la banda de la Fal·lera, que va significar l'inici del ball. Durant l'estona que va durar la «Dansa solemne», el ballador va captivar tothom i va simular que era fàcil suportar els 45 kg que portava a sobre. La música encara ressonava a la nau quan uns tímids aplaudiments van voler mostrar la seva satisfacció amb el que acabaven de viure.

Després d'això, l'atenció es va traslladar a les escales de la Catedral, per on van baixar les imatges festives: l'Àliga i els Capgrossos abans que els gegants, que ho feien per primer cop a la història. El seguici el tancaven el bisbe Francesc i la resta de sacerdots presents a la missa, que portaven la Custòdia del Corpus (que conté el símbol esfèric del cos de Crist).

Seguidament, la Processó es va dirigir cap a Sant Feliu, seguint un camí que estava decorat amb unes catifes de flors fetes per diverses confraries de la ciutat. Com és tradició, aquestes obres havien estat construïdes aquell mateix dia per guarnir els carrers per on passa la Processó. I si la sortida del sol marcava l'inici de la creació d'aquestes obres, la seva posta també va marcar el seu final. Una vida molt curta que, tot i així, converteix les catifes en peces d'art d'efímer que pocs tenen el plaer de contemplar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Fruita més madura, porcs més desganats
Fruita més madura, porcs més desganats

Fruita més madura, porcs més desganats

La forta calor escurça un 30% el període de maduració de la fruita, sobretot de préssecs i...

L´onada de calor es manté amb màximes de 37 graus a Girona

L´onada de calor es manté amb màximes de 37 graus a Girona

Un petit foc crema camps a Fornells de la Selva i Protecció Civil manté els plans d'alerta

Els examinadors de trànsit amenacen amb seguir amb la vaga al setembre

Els examinadors de trànsit amenacen amb seguir amb la vaga al setembre

Reclamen el cobrament del complement específic que és de 240 euros que els van prometre el 2015...

Els hotels de la Costa Brava preveuen un 90% d´ocupació el mes de juliol

Els hotels de la Costa Brava preveuen un 90% d´ocupació el mes de juliol

Tot i que encara és d'hora per avançar-ho, els establiments hotelers no descarten arribar a la...

Consulta l´estat de les platges de la Costa Brava

Consulta l´estat de les platges de la Costa Brava

Un mapa amb dades actualitzades de totes les zones de bany del litoral català amb l'estat de les...

El túnel del Pertús tornarà «al mercat», segons Foment

El túnel del Pertús tornarà «al mercat», segons Foment

El secretari d'Estat d'Infraestructures ha opinat que abans de tornar a licitar el tram és...

Enllaços recomanats: Premis cinema