El sindicat Unió de Pagesos augura una caiguda de la producció a causa de la sequera, que en el cas de l'ordi i del blat de les comarques gironines pot arribar a ser del 30%. Segons el sindicat agrari, a les comarques gironines «no s'espera una bona collita» i alguns pagesos ja han començat a empacar per manca de gra a l'espiga.

Segons Unió de Pagesos, ha estat un problema de sequera en cereal, fruit de la diferència de les dates de sembra, ja que entre les sembres primerenques i les tardanes hi va haver un mes i mig de diferència perquè no es podia sembrar a causa de les pluges, i després un període de sequera que ha afectat la llavor encara no prou desenvolupada.

«L'ordi primerenc tindrà uns rendiments per sota del normal en les zones afectades pel fred, sobretot a les més altes, mentre les lleguminoses (favó) i la colza tenen bones expectatives», asseguren des d'Unió de Pagesos.

En les zones més seques la collita serà «fluixa», i en les terres més compactades les pluges de tardor i hivern van deixar camps entollats on el cereal ja no va néixer.

En els blats i ordis sembrats més tard, «l'impacte de la sequera serà gran, amb pèrdues superiors al 30% de la collita, i amb uns rendiments que poden oscil·lar dels 1.000 als 5.000 kg/ha».

Pel que fa als sembrats més primerencs, UP espera «una collita normal, però els tardans presenten símptomes de danys per sequera i altes temperatures».

L'impacte del temps

En general, al conjunt de Catalunya, Unió de Pagesos alerta que la collita de cereals i altres conreus herbacis d'aquesta campanya es veurà afectada pels canvis meteorològics de l'hivern, càlid a bona part del país, i per les pluges irregulars. Mentre que hi hagut manca de pluja a àmplies àrees de les comarques de Lleida, del Prepirineu occidental i zones de la Catalunya central, ha plogut per damunt dels valors mitjans al Pirineu oriental i al sud, segons dades de Meteocat.

La principal afectació a la major part de Catalunya ha estat per les gelades de final de març i final d'abril, que van danyar de manera important les lleguminoses, amb pèrdues d'entre el 40% i el 100% de la producció, i superiors al 30% en blats i ordis.

A la zona de la Segarra també hi ha hagut problemes en néixer la colza, fet que ha provocat molts aixecaments de conreu. A més, les temperatures elevades del maig i la manca de precipitacions han afavorit, en el cereal, la migració del gra, per la qual aquest es queda buit.

La sequera primaveral també ha provocat diferències en la collita, en funció de si la sembra és anterior o posterior al període de pluges. Els sembrats primerencs van poder desenvolupar-se bé per la pluja de novembre, però els posteriors també han patit dany per sequera.