La Diputació de Girona va rebutjar ahir de forma unànime la nova línia elèctrica d'alta tensió que connectarà la Diputació de GironaMAT, travessant els municipis de Celrà, Bordils i Cervià de Ter. Red Eléctrica (REE), impulsora de la infraestructura i que en defensa la seva necessitat perquè reforçarà la xarxa i evitarà possibles talls, va comunicar als 5 municipis afectats sobre la futura execució del projecte «Línia aèria de transport d'energia elèctrica a 220 kv Juià- La Farga 3», actualment en tràmit. Els ajuntaments ja hi han presentat al·legacions i s'oposen al projecte. Ahir, en el ple de la Diputació, la CUP va presentar una moció per donar suport al rebuig d'aquests cinc ajuntaments a la construcció de la línia i a les al·legacions que s'hi han presentat.

El text va comptar amb el suport del PDeCAT, PSC, ERC i IdS. El diputat de la CUP, Lluc Salellas, va criticar en l'inici de la seva intervenció «l'enèsim intent de carregar-se els paratges naturals que des de fa 20 anys protegim amb tot tipus d'acords des de la Diputació», i va afegir que es tracta d'un model energètic «totalment superat» i «caduc», que «destrueix el territori». A més, va celebrar que partits com el PDeCAT es «plantegin» també -com «sempre» ha tingut «clar» la CUP- la defensa d'un model energètic alternatiu.

D'altra banda, el ple també va aprovar ahir altres qüestions, com una moció conjunta impulsada per IdS arran de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que va anul·lar l'impost municipal sobre les plusvàlues. Per al TC, no és legal imposar un impost quan no s'ha produït un guany econòmic amb la venda d'un habitatge. Això pot implicar que els ajuntaments hagin de tornar les quantitats liquidades als ciutadans afectats i, davant això, la Diputació va instar l'Estat que n'assumeixi al cost preveient una partida als pressupostos generals del 2017. A més, es demana modificar la llei de les hisendes locals que situï el marc jurídic en relació a la sentència.

En una altra moció de la CUP, aprovada per unanimitat, es va mostrar el rebuig als comptes de l'Estat, a la llei Montoro i a «l'agressió a l'autonomia local i les obligacions imposades als ajuntaments tendents a privatitzar les seves funcions» i a ajudar els consistoris que vulguin endegar processos de remunicipalització dels serveis públics i així ho sol·licitin.

Finalment, el ple va aprovar per unanimitat ampliar el servei d'assistència tècnica als municipis afegint dos serveis nous al plaper al foment de l'eficiència, l'estalvi energètic i la promoció de la biomassa forestal i altres energies renovablesa la demarcació. Així, ara també s'oferirà assessorament financer per a inversions de projectes d'eficiència energètica i d'energies renovables i la publicació de dades de consum energètic municipal en format obert.