El conseller d'Interior, Jordi Jané, va afirmar ahir que estan «preocupats» pel risc d'incendi de cara a la revetlla de Sant Joan, ja que és molt elevat a causa d'un «còctel perillós» de diverses circumstàncies, com són la calor, anòmala per aquesta època de l'any i sostinguda durant molts dies; la humitat baixa i episodis puntuals de tempesta amb càrrega elèctrica a les tardes en determinades zones de Catalunya. Davant aquest risc d'incendi, el comitè tècnic del Pla Especial d'Emergències per Incendis Forestals (Infocat) s'ha reunit aquest dimecres amb caràcter d'urgència.

El conseller va anunciar que Protecció Civil activarà avui en fase d'alerta el pla per onada de calor i en fase de prealerta el pla Infocat, que probablement entrarà en fase d'alerta per la revetlla.

Cigarretes i petards

També està previst que el Departament d'Agricultura activi avui el nivell 2 del Pla Alfa. «Qualsevol cigarreta o qualsevol element de pirotècnia pot provocar un incendi que es propagui amb rapidesa», va alertar Jané. El Servei Català de Trànsit (SCT) també fa una crida a la màxima prudència a la carretera per l'alta mobilitat de la revetlla.

Jané va demanar que es respectin les normes i es prengui consciència del risc d'incendi a l'hora d'utilitzar material pirotècnic, sobretot a l'hora de respectar la distància de llançament de petards i coets a prop de massa forestal. En els últims sis anys, 95 incendis han estat causats per coets i, d'aquests, 55 es van produir durant la nit de Sant Joan. «No podem permetre que certes imprudències, que acaben tenint una responsabilitat civil i penal, acabin produint una calamitat», va avisar.

Boscos secs

El titular d'Interior també va posar de relleu que les altes temperatures dels últims dies i la situació dels boscos, amb vegetació seca, està provocant que s'iniciïn ­incendis que es propaguen molt ràpidament.

El conseller va presentar ahir el dispositiu del Departament d'Interior per a la revetlla de Sant Joan, acompanyat dels directors generals responsables de la seguretat durant la celebració. El director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Juli Gendrau, va destacar que el que més preocupa els Bombers és la simultaneïtat d'incendis que es poden produir durant la revetlla.

La directora de l'SCT, Eugènia Doménech, va avisar que es preveuen molts desplaçaments, tant curts com llargs, per la revetlla, que coincideix amb l'inici de les vacances escolars i marca l'inici de la mobilitat d'estiu. La majoria sortiran de l'àrea metropolitana cap a destinacions de platja o cap a localitats que celebrin les flames del Canigó.

Alcohol i drogues

Doménech va recordar que consumir alcohol o drogues és totalment incompatible amb la conducció i va recomanar utilitzar la figura del conductor alternatiu, una persona que no beu i que és l'encarregada de desplaçar la resta de familiars i amics. La directora de Trànsit també va posar el focus en la vulnerabilitat dels motoristes. Doménech va alertar que vint motoristes han mort el 2017, dotze dels quals des de l'1 de maig, una xifra superior a la del mateix període de l'any passat.

Durant la nit i matinada de Sant Joan, els Mossos d'Esquadra tenen previst realitzar 71 controls d'alcohol i drogues a les carreteres catalanes. A més, Trànsit activarà disset equips de control especials, així com l'helicòpter i l'avió bimotor per a la vigilància des de l'aire, quatre equips mòbils amb càmeres i panells amb missatgeria variable.

Morts a les platges

El director general de Protecció Civil, Joan Delort, va demanar màxima prudència a l'hora de banyar-se i va assenyalar que des del maig han mort ofegades set persones a les platges de ­Catalu­nya. Delort va alertar que, si bé el perfil de la persona que mor a la platja és d'edat avançada, amb patologies prèvies i no estranger, cal que tothom extremi la precaució a la platja i ha demanat no banyar-se en cas de no trobar-se bé.

Reforç al telèfon 112

El director del Telèfon d'emergències 112 de Catalunya, Federic Adan, va destacar que han multiplicat els efectius que treballaran per atendre totes les trucades i poder derivar-les a Bombers, policia o emergències mèdiques per la revetlla de Sant Joan, que és de màxima activitat.