El Trueta robotitzarà el magatzem de farmàcia

També crearà una nova zona de sales blanques per a les preparacions estèrils de medicaments

26.06.2017 | 12:52
El Trueta robotitzarà el magatzem de farmàcia

L'hospital Josep Trueta de Girona millorarà i modernitzarà el servei de Farmàcia amb un projecte que preveu robotitzar el magatzem i construir una nova zona de sales blanques per a les preparacions estèrils de mèdicaments. El projecte, que és fuit de la col·laboració entre l'Institut Català de la Salut (ICS) i l'Institut Català l'Oncologia (ICO), suposarà una inversió d'1,183 mlions d'euros i s'hi començarà a treballarar durant l'últim trimestre de l'any.

El Servei de Farmàcia del Trueta, que és al soterrrani de l'edifici, manté la mateixa estructura i distribució d´espais que tenia l´any 1968, moment en el qual es va autoritzar la seva obertura. S'encarrega de comprar, custodiar i dispensar els medicaments per a l'activitat assistencial del centre l'atenció primària, així com dels tractaments extrahospitalaris que requereixin vigilància, supervisió i control. També realitza l´elaboració de fórmules magistrals, el reenvasament, les preparacions intravenoses de medicaments, la nutrició artificial, a més de la preparació de quimioteràpia i la gestió d´assajos clínics.

Per a posar-lo al dia, s'ha previst automatitzar el magatzem de medicaments amb un equipament que costarà més de 430.000 euros. Es tracta d´un robot que conté tots els medicaments organitzats de manera eficient i amb les màximes condicions de seguretat. Està estructurat en dos carrousels amb 24 cistelles cadascun que ocuparan 39 m3. La compra d´aquest robot permetrà, entre d´altres millores, incrementar la productivitat ja que permet preparar fins a sis comandes a la vegada i millorar les condicions de conservació dels medicaments, ja que estan controlats per un registre continu de temperatures.

A més d´informatitzar la gestió documental, es pretén optimitzar el control d´estocs i gestionar de forma contínua l'inventari. El magatzem del Servei de Farmàcia és l´eix principal de tots els circuits logístics dels medicaments a l´hospital. Actualment conté, aproximadament, 948 referències (exceptuant medicaments d´assajos clínics).
 
L´altra part important del projecte és la construcció d´una nova zona de sales blanques, on es prepararan els medicaments oncològics, els perillosos, les nutricions parenterals i altres medicaments endovenosos. Actualment, la preparació de medicaments està organitzada en tres àrees que ocupen, aproximadament, 64,41 m2, mentre que la nova zona de sales blanques s´ubicarà en uns espais annexos al Servei de Farmàcia que en aquests moments formen part de la cuina, majoritàriament.

La superfície a remodelar és aproximadament uns 100 m2 i el cost del projecte serà d´uns 700.000 euros. Aquests canvis permetran millorar l´eficiència en el treball i les noves instal·lacions s´adequaran a l´increment continu de l´activitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema