L'hospital Josep Trueta de Girona millorarà i modernitzarà el servei de Farmàcia amb un projecte que preveu robotitzar el magatzem i construir una nova zona de sales blanques per a les preparacions estèrils de mèdicaments. El projecte, que és fuit de la col·laboració entre l'Institut Català de la Salut (ICS) i l'Institut Català l'Oncologia (ICO), suposarà una inversió d'1,183 mlions d'euros i s'hi començarà a treballarar durant l'últim trimestre de l'any.

El Servei de Farmàcia del Trueta, que és al soterrrani de l'edifici, manté la mateixa estructura i distribució d’espais que tenia l’any 1968, moment en el qual es va autoritzar la seva obertura. S'encarrega de comprar, custodiar i dispensar els medicaments per a l'activitat assistencial del centre l'atenció primària, així com dels tractaments extrahospitalaris que requereixin vigilància, supervisió i control. També realitza l’elaboració de fórmules magistrals, el reenvasament, les preparacions intravenoses de medicaments, la nutrició artificial, a més de la preparació de quimioteràpia i la gestió d’assajos clínics.

Per a posar-lo al dia, s'ha previst automatitzar el magatzem de medicaments amb un equipament que costarà més de 430.000 euros. Es tracta d’un robot que conté tots els medicaments organitzats de manera eficient i amb les màximes condicions de seguretat. Està estructurat en dos carrousels amb 24 cistelles cadascun que ocuparan 39 m(3). La compra d’aquest robot permetrà, entre d’altres millores, incrementar la productivitat ja que permet preparar fins a sis comandes a la vegada i millorar les condicions de conservació dels medicaments, ja que estan controlats per un registre continu de temperatures.

A més d’informatitzar la gestió documental, es pretén optimitzar el control d’estocs i gestionar de forma contínua l'inventari. El magatzem del Servei de Farmàcia és l’eix principal de tots els circuits logístics dels medicaments a l’hospital. Actualment conté, aproximadament, 948 referències (exceptuant medicaments d’assajos clínics).

L’altra part important del projecte és la construcció d’una nova zona de sales blanques, on es prepararan els medicaments oncològics, els perillosos, les nutricions parenterals i altres medicaments endovenosos. Actualment, la preparació de medicaments està organitzada en tres àrees que ocupen, aproximadament, 64,41 m(2), mentre que la nova zona de sales blanques s’ubicarà en uns espais annexos al Servei de Farmàcia que en aquests moments formen part de la cuina, majoritàriament.

La superfície a remodelar és aproximadament uns 100 m(2) i el cost del projecte serà d’uns 700.000 euros. Aquests canvis permetran millorar l’eficiència en el treball i les noves instal·lacions s’adequaran a l’increment continu de l’activitat.