egons el que ell mateix ha declarat a nombrosos mitjans de comunicació, fou el senyor Martí Guillem, propietari del càmping Illa Mateua, qui va promoure l'extravagant i ridícul «desembarcament militar» a la cala del mateix nom amb la finalitat d'afegir un element més d'animació per als seus clients. Si és així, no puc compartir la seva valoració d'«haver estat víctima de la situació política» que viu Catalunya com a justificant de la seva dimissió de regidor del PDeCAT a l'Ajuntament de l'Escala.

L'«exercici» d'assaltament militar d'un tros del litoral gironí, anomenat eufemísticament «exhibició», no pot exculpar l'empresari i exregidor dient que «no és l'única víctima» del clima polític actual, que «potser un clima més tolerant i menys maniqueu sumaria més gent al procés», que «no anem bé amb la divisió entre bons i dolents» i que «s'ha d'acceptar idees discrepants per incorporar el màxim de gent (al procés)». No es pot exculpar perquè tot això ho hauria d'haver dit abans del xou muntat i no es pot exculpar si segueix integrat en un partit que té com a objectiu «referèndum sí o sí» sobre la segregació de Catalunya respecte d'Espanya, és a dir, amb la llei o al marge de la llei, i endemés sense disposar del vot de la majoria absoluta dels electors. Ho dic des del respecte degut a les seves paraules, algunes de les quals es poden trobar en articles meus publicats en aquestes mateixes pàgines, i des del respecte degut a la seva evolució ideològica, atès que, com publicà Diari de Girona aquest darrer dilluns, el senyor Guillem havia estat abans regidor d'ICV, candidat a regidor pel PSC, «rebutjat» per ERC, «rumorejat» pel PP i finalment «pescat» per CDC, avui PDeCAT.

El senyor Guillem ha estat víctima d'una gran cagada i solament d'una gran cagada: Confondre l'Exèrcit i la Guàrdia Civil en una mena de troupe de pallassos amb què entretenir la seva clientela pagant el «gasto» el conjunt de contribuents espanyols. Si afegim que alts membres del seu partit amb representativitat institucional, com ara el president de la Diputació de Girona i l'alcaldessa de Girona, els volen fora dels seus respectius àmbits territorials pel que fa a l'obligat (i connatural) entrenament de tota força militar, el numeret ofert per l'empresari i avui dimitit regidor de l'Escala es torna histriònic.

Una cagada plenament compartida pels responsables -els que siguin- de la participació de disset militars de la Base de Sant Climent Sescebes i sis efectius del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) amb residència a l'Estartit per més que se'ns digui -via La Vanguardia- que l'objectiu no era altre que apropar a la ciutadania la funció d'ambdues unitats especials, donar una conferència sobre la història del batalló de muntanya i fer una exposició amb material, vehicles i maniquís uniformats, tot en l'interior del càmping del senyor Guillem. No tinc res en contra de l'objectiu exposat, ans el contrari, com vaig practicar quan era diputat a Madrid i com aquí mateix he dit no fa gaire temps, però ni l'Exèrcit ni la Guàrdia Civil es «lloguen», que jo sàpiga, i si bé res no han rebut del càmping, excepció feta de mostres de simpatia, no poder oferir la imatge esperpèntica de participar en «actos y festejos» organitzats per particulars. Els va la dignitat i també el respecte. Una i altra cosa la perden amb exhibicions com aquesta que, a més a més, es troben ben lluny de les funcions que els encarrega la Constitució i les lleis, incloses les ordenances respectives.

Amb dignitat i amb respecte s'ha mogut l'alcalde de l'Escala, el senyor Victor Puga (PSC), que s'assabentà pels mitjans que efectius de l'Exèrcit i de la Guàrdia Civil havien pres la rocosa cala Mateua i entrat en el càmping que porta el seu nom. No havia estat advertit de l'«exhibició» que s'anava a fer tot i ser la primera autoritat del municipi i trobar-se molt per damunt en la regulació legal de la prelació d'autoritats de l'Estat respecte dels que sembla ser acceptaren la invitació ocurrent de l'empresari. Tampoc no em consta que se li hagin presentat les disculpes pertinents. Aleshores, a què esperen els diputats i senadors a Corts per Girona per interpel·lar el govern de l'Estat i demanar cessaments per incompetència manifesta? Tot podria ser que els alts estaments, àdhuc ministre, del Ministeri de Defensa no en sabessin res, ni res no autoritzessin respecte de la «gran cagada» feta a la Mateua donat que un exèrcit ni es compra ni es lloga. O no?