La taxa turística no ha tocat sostre (de moment). La recaptació d'aquest impost a la Costa Brava ha augmentat un 11% en un any, fins arribar als 8,5 milions d'euros. El litoral gironí va continuar el 2016 com la segona marca de tot Catalunya que més ha ingressat de la taxa. De fet, des que la Generalitat va aplicar l'últim trimestre de l'any 2012 l'impost sobre les estades en establiments turístics, la recaptació no ha parat de créixer. El 2013 -quan la taxa es va aplicar tot un any complet per primera vegada- la Costa Brava va ingressar 6,96 milions d'euros, el 2014 va obtenir 7,21 milions, el 2015 va arribar a 7,64 milions, i l'any passat als 8,5 milions.

A tot Catalunya, l'impost sobre les estades turístiques va suposar uns ingressos de 48 milions d'euros el 2016, un 9% més que al 2015, segons ha avançat aquest dissabte el conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila. Dels 48 milions, 25 corresponen a Barcelona (52%), destinació que més recapta, seguida de la Costa Brava, 8,5 milions (un 18% dels ingressos de la taxa), i la Costa Daurada, amb 6 milions (13%).

Vila ha avançat la xifra durant la signatura de l'acord de millora de la carretera del Port de la Selva a Sant Pere de Rodes, una obra que es finança parcialment amb ingressos d'aquesta taxa, i que permetrà millorar l'ac7.21cés al monestir. El projecte de reforma és fruit de l'acord dels departaments d'Empresa i Coneixement, Territori i Sostenibilitat, la Diputació de Girona i l'Ajuntament del Port de la Selva.

Des de la seva creació l'últim trimestre de l'any 2012 s'han recaptat 175 milions amb l'impost sobre les estades turístiques, dels quals 55 milions s'han transferit directament als ajuntaments i ens locals i comarcals, bàsicament a través dels 23 Plans de Foment per al Turisme que ja s'apliquen. En el cas de la Costa Brava, els ingressos en el període 2012-2016 han estat de 30,5 milions, segons el Departament d'Empresa i Coneixement.

Part del projecte de reforma de la carretera al monestir de Sant Pere de Rodes es finança amb la taxa turística. L'obra es durà a terme després del pacte a què han arribat les institucions implicades. Empresa i Coneixement hi aporta 100.000 euros a través d'aquest recurs. Territori i Sostenibilitat hi aportarà 100.000 euros més, la Diputació de Girona 200.000 euros i, finalment, l'Ajuntament del Port de la Selva assumiria la resta de despesa fins a cobrir l'import de l'adjudicació, en cas que superés els 400.000 euros.

L'Ajuntament també s'encarregarà de redactar i executar el projecte, previst per al llarg de l'any vinent. Una vegada fetes les obres, el vial, que és de titularitat municipal, passarà a mans de la Diputació.

La reforma d'aquesta carretera permetrà millorar l'accés al monestir de Sant Pere de Rodes, que rep més de 100.000 visitants anuals. A més, també hi ha la seu del Parc Natural del Cap de Creus i és, per tant, una de les portes d'entrada a l'espai natural.

El conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, ha destacat que "actuacions com aquesta són les que serveixen per visualitzar el retorn positiu que té pel territori l'aplicació de la taxa turística". Vila ha posat de manifest la importància "estratègica" que té aquest conjunt monumental pel sector turístic ja que "combina des de l'excel·lència els valors de la cultura i la natura i és obligació des de les administracions facilitar-ne l'accés als usuaris".