La recerca en ciències de la salut realitzada als centres de recerca biomèdica i instituts d'investigació sanitària de Catalunya va moure més de 500 milions d'euros en dos anys, d'acord amb les dades dels exercicis 2014 i 2015, dels quals 300 van correspondre a aquesta darrera anualitat.

Durant el 2015, la Generalitat va atorgar per subvenció directa al conjunt de centres i instituts un total de 60,2 milions d'euros, un 3,5% més que l'any 2014, mentre que la capacitat global de les institucions estudiades per captar recursos competitius va augmentar un 26% i la de recursos no competitius, un 10%.

Les xifres totals indiquen que per cada euro que la Generalitat inverteix en els centres i instituts, aquests van tenir la capacitat i suficiència de captar quatre euros mitjançant fons competitius i no competitius, mig punt més que l'any 2014.

Els resultats de l'informe mostren que els centres de recerca són més dependents de l'assignació pública de la Generalitat que els instituts, atès que aquells disposen de més oportunitats d'obtenir fons no competitius com per exemple mitjançant la realització d'assajos clínics.

Barretina apunta que, malgrat que és difícil de quantificar l'impacte de la recerca perquè sovint els resultats que s'obtenen són a llarg termini, la investigació gironina surt ben parada de l'informe, que és una bona eina per fer comparacions tant amb la resta d'institucions del sector com «per avaluar on som i cap a on volem anar».

«Estem bastant ben posicionats en el context relatiu. Cada centre té les seves singularitats, nosaltres som fora de l'àrea metropolitana de Barcelona i això té avantatges i incovenients, potser el finançament estructural que ve directe de la Generalitat és menor que el d'altres centres, però tenim una organització ben construïda perquè som l'únic paraigua de la recerca biomèdica de la província i això ens dona oportunitats a nivell de funcionament i de tipus de projecte, la qual cosa fa que la nostra recerca en conjunt sigui singular i diferent i que pugui complementar la que fan altres centres ben equipats i finançats a Barcelona», assenyala Jordi Barretina, que lidera l'institut des de principis d'aquest any.

«Tenim oportunitats per desenvolupar, però dins dels recursos que tenim, que podrien ser més, es fa una bona feina», assenyala el responsable de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona.