Una científica gironina ha desenvolupat una tècnica experimental que, per primera vegada, ha aconseguit observar la funcionalitat de l'espermatozoide abans de la seva inseminació en l'òvul. La investigació, desenvolupada al Centre de Regulació Genòmica de Barcelona i el Grup Eugin, l'ha dut a terme la investigadora predoctoral Farners Amargant, de Santa Coloma de Farners, i obre la porta a millorar els percentatges d'èxit dels tractaments de fertilitat. S'estima que un 30% dels òvuls fecundats en processos de reproducció assistida aturen el seu desenvolupament en les primeres etapes de la divisió cel·lular.

La recerca, que es va presentar fa uns dies al Congrés anual de la Societat Europea de Reproducció Humana i Embriologia celebrat a Ginebra, descriu per primer cop l'ús d'una tècnica que permet analitzar el funcionament dels espermatozoides humans quan entren en contacte amb el contingut citoplasmàtic dels òvuls in vitroin vitro Així, s'ha pogut comprovar al laboratori i abans de realitzar les tècniques de reproducció assistida, si en aquest sistema l'espermatozoide complia amb les seves funcions abans d'haver estat inseminat en un òvul.

Farners Amargant, que és la primera autora de la investigació, detalla que el mètode consisteix a posar en contacte el citoplasma dels òvuls de granota (Xenopus laevis), un organisme model que es fa servir en investigació biomèdica perquè té trets similars als oòcits humans, amb els espermatozoides humans, i a partir d'aquí analitzar la seva capacitat de construir el fus mitòtic bipolar i altres funcions implicades en la divisió cel·lular. Utilitzant aquest sistema ex vivo -és a dir, fora d'un organisme viu- es van analitzar una vintena de mostres d'esperma humà, amb característiques morfològiques, nivells de concentració i mobilitat diferents.

Els investigadors han pogut observar amb aquest mètode la relació entre els trets dels espermatozoides que es detecten en els seminogrames habituals „com la morfologia, la concentració i la mobilitat„ i la seva capacitat funcional en la divisió cel·lular, durant els primers estadis de desenvolupament de l'embrió.

La finalitat del treball és trobar la manera de comprovar si els gàmetes masculins desenvolupen correctament la seva funció abans d'usar-los en un cicle de reproducció assistida. A més de tenir en compte les característiques visibles dels espermatozoides, com la forma i el moviment, la tècnica proposa per la selecció a escala molecular, per saber com es comporten i així augmentar la probabilitat d'èxits dels cicles de reproducció assistida.

Doctorat industrial

La investigació forma part de la tesi doctoral en què treballa la investigadora colomenca, centrada en una recerca bàsica que sigui aplicable a la pràctica clínica i, per tant, que arribi al pacient. Farners Amargant, que va començar la seva formació a la Universitat de Girona, té 26 anys i després de llicenciar-se en Bioquímica a la Universitat Autònoma de Barcelona i cursar un màster en Biomedicina a Madrid, participa en un doctorat industrial, un sistema d'ajuts de la Generalitat per acostar la indústria i els centres d'investigació. Va començar fa tres anys al Centre de Regulació Genòmica i al Grup Eugin i l'any vinent té previst entregar la tesi doctoral.