La normativa estableix uns valors límit horaris, diaris i anuals i uns valors objectius de qualitat de l'aire en funció del contaminant. Segons la Generalitat, la finalitat és evitar, prevenir i reduir els efectes nocius de les substàncies contaminants per a la salut humana i el medi ambient.

A més, s'estableix uns llindars d'informació -a partir dels quals una exposició de breu durada pot comportar un risc per a la salut i uns llindars d'alerta -a partir dels quals una exposició de breu durada pot comportar un risc per a la salut que pot afectar el conjunt de la població-.

En el cas de l'ozó troposfèric, el nivell d'informació és de 180 micrograms per metre cúbic (valor mitjà horari). Si se supera, la recomanació a la població sensible (persones amb problemes de cor o de pulmons, nadons, nens en edat preescolar i les dones embarassades) és no modificar els desplaçaments habituals però si reduir l'exercici físic intens, sobretot a l'exterior. Si s'arriba al nivell d'alerta (a partir dels 240 micrograms), es recomana evitar l'exercici físic intens i, a la població en general, reduir-lo.