La institució Alt Empordanesa per a l'Estudi i Defensa de la Natura (IAEDEN), impulsors de la plataforma Salvem l'Empordà, ha aconseguit l'objectiu marcat en la campanya que van iniciar dimarts passat per recaptar fons per pagar les costes judicials dels recursos presentats contra el projecte de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) i desestimats pel Tribunal Suprem (TS).

La campanya, presentada de manera conjunta amb la plataforma No a la MAT, ha aconseguit en tan sols tres dies assolir l'objectiu i recaptar 19.000 euros. D'aquests diners 17.600 euros es destinaran a pagar les costes judicials acumulades pels judicis perduts contra Red Eléctrica de España (REE); per les denúncies del ramal Riudarenes-Farners, el tram Bescanó-Santa Llogaia d'Àlguema, la subestació de Santa Llogaia i els corresponents recursos, també perduts. Dels diners recaptats, 10.000 euros, han estat donacions de 242 particulars, mentre que les entitats Alto el Foc de l'Albera, l'Associació de Municipis de Molt Alta Tensió, Ecologistes de Catalunya, CUP, ICV i ERC han aportat la quantitat restant, que equival a 9.000 euros.

«Estem molt, molt contents»

La portaveu d'IAEDEN-Salvem l'Empordà, Bàrbara Schmitt, afirmava: «estem molt, molt emocionats i molt contents». Schmitt afegia «La justícia ens reMATa, avui la podem donar per acabada i rebatejar que la justícia no ens reMATa». Segons la portaveu, l'èxit ha estat «una sorpresa»; «mai ens hauríem esperat que en tres dies poguéssim tancar la campanya», les aportacions van arribar «tan ràpidament» que divendres a la tarda, just abans del cap de setmana, ja havien arribat a l'objectiu. Per la seva banda, el portaveu de la plataforma No a la MAT, Tavi Llorente, afirmava: «Ens ha arribat al cor aquesta mostra de solidaritat. Ni en el millor dels casos esperàvem reunir una xifra tan important en tan sols tres dies», segons Llorente «hem passat d'un estat de depressió, de veure molt compromès el futur de la nostra entitat, a un futur totalment eufòric per aquesta mostra de solidaritat». Els ecologistes interpretaven aquest gest com «un aval a tota la feina en defensa del nostre territori».

Des de la plataforma consideren que aquest resultat demostra «que la MAT es va imposar al territori i que encara és una ferida oberta que mou la gent» i per acabar asseguraven que les condemnes a costes «són un càstig polític i un intent de fer callar les mobilitzacions».

Justícia Europea

La plataforma va explicar el full de ruta de cara al futur; els primers passos se centraran a pagar les costes judicials, i estudiaran «si hi ha l'opció» de recórrer les sentències al Tribunal Europeu. Per denunciar les condemnes a costes, el grup presentarà una pregunta parlamentària a la Comissió Europea (CE) per demanar l'opinió de la justícia internacional sobre les sentències del Tribunal Suprem de Madrid.