L´arquitecta figuerenca Anna D´Acuña, de 26 anys, cooperant de l´ONG gironina Fundació Talibés, va ser una de les onze persones expulsades dissabte d´un vol Barcelona-Dakar per protestar contra la deportació d´un home a Senegal. Aquest mostrava un «estat d´angoixa» que va provocar la reacció espontània dels passatgers, recordava ahir D´Acuña, qui va assegurar no entendre «que es pugui criminalitzar un acte normal i humà de solidaritat».

La seva primera experiència en un projecte de cooperació a l´Àfrica negra s´ha vist retardada per l´incident, que es va produir en el vol de Vueling VY7888 que havia de sortir dissabte de l´aeroport d´El Prat, a les 16:25 de la tarda. D'Acuña i una altra companya arquitecta -una valenciana que vivia a Girona perquè va fer un màster a la UdG- van pujar a l´avió, on van seure separades. El seient de la figuerenca estava a les últimes files i al final de tot hi havia un jove emmanillat, escortat per dos agents de paisà, que va començar a cridar -en francès- que no podia tornar i que estava malalt. Ella primer va pensar que es tractava d´una crisi d´ansietat, però els passatgers es van adonar de seguida que es tractava d´una deportació.

«Elecció aleatòria» de viatgers

Anna D´Acuña va explicar que la reacció «no organitzada» del passatge va ser «quedar-se dret i demanar explicacions» -que no van rebre. Al cap d´una hora i mitja, el comandant de l´avió va demanar per megafonia que tothom s´assegués i va dir que el deportat seria desembarcat. Tot seguit, va afegir que els viatgers també havien de baixar. «Jo vaig pensar que s´havia trobat una solució per a una persona que tenia un problema», va dir D´Acuña.

Però, a la sortida de l´avió van trobar la Guàrdia CivilUn cop a la pista, no van rebre cap informació, més enllà de que podrien presentar una reclamació. Més tard, en el segon embarcament per al mateix vol, es va impedir l´entrada de sis viatgers més. En total, onze persones, fruit d´una «elecció aleatòria com a caps de turc del que havia passat», va dir l´arquitecta. La seva companya de projecte sí va viatjar.

Ahir, D´Acuña esperava la confirmació que no tindrà cap problema per volar i comprarà un bitllet a una altra companyia aèria. Llavors, viatjarà fins a N´Dangane, un poble de pescadors situat entre Dakar i la frontera amb Gàmbia, on la Fundació Talibés està construint una escola, una biblioteca i un mòdul per allotjar cooperants; ella hi treballarà dos mesos i mig.

De l´experiència viscuda a dalt de l´avió, la figuerenca va explicar que «desconeixia com funcionaven les deportacions i em sembla bo que es faci públic». A la banda positiva, va destacar el suport rebut de particulars, partits polítics, sindicats i organitzacions.