Gotanegra és un veterà empresari empordanès humanista, catalanista, lliberal i europeista, coincidint al 100% amb aquestes idees de la nova formació Lliures, que aposta pel «seny» i el pacte. Amic del líder del partit, Antoni Fernández Teixidó, va acceptar fer el pas per estrenar-se en la política, també perquè no li agrada com s'està governant ara Catalunya.

Intenten ocupar l'espai de CiU?

Lliures és un partit molt obert, fins i tot hi poden entrar els independentistes. El seny que hi havia hagut sempre a la política catalana ha desaparegut de cop, i volem intentar recuperar-lo, que la política catalana sigui, no de trencadissa, sinó de pacte i de diàleg per millorar la situació. Mira, Teixidó diu una frase que m'ha quedat des del primer dia: «A Catalunya els catalans mai havien fet tant, mai havien caminat tant, per no arribar enlloc». Això és el que em penso que passarà el dia 1 (d'octubre).

Algú li dirà que fins ara tampoc s'ha arribat enlloc sent pactistes.

És que potser no hi ha hagut ganes de dialogar. El que diré ara potser a algú li pot semblar malament però ho dic amb tot el respecte del món. En aquests moments, tal com està la situació catalana, no em sento representat pel nostre honorable president. Quan va prometre que seria el president de tots els catalans, s'hauria d'haver mantingut al marge i s'ha decantat cap a una banda, la del 48,7% dels catalans que formen la plataforma que han format, inclosa la CUP. I em pregunto, l'altre 52% de catalans, la famosa majoria silenciosa, què farà amb nosaltres? Ha arribat un moment de pactar, dialogar. Estem en contra que se saltin les lleis, que es pressionin els Mossos, contra la forma que es fan les coses. Catalunya, des de fa 4-5 anys, no està governada, està en un procés que és l'independentisme que ha posat en un carreró sense sortida molta bona gent de Catalunya.

Estan a favor d'un referèndum?

A favor sempre i quan sigui vinculant i acordat. Si no, no té valor i no vull participar en aquesta costellada. Donar suport al referèndum que es vol fer, que no té cap valor constitucional i que no és vinculant, és donar suport a una tesi que no és correcta. A Catalunya i Espanya, a Europa el 2017 som un país democràtic, ens regim per unes lleis i no ens les volem saltar.

I si no es pot fer pactant...

Eleccions anticipades. Quan vam crear el partit el 6 d'abril teniem intenció de fer el congrés la primera quinzena d'octubre. I si l'hem avançat al 16 de juny és perquè veiem que la política catalana va a una velocitat de vertigen i s'ha d'estar preparat. Som el partit del postprocés. Fins al dia 1 anem encarrilats cap a un camí que ens han traçat. Volem estar el dia 2 perquè arribi el seny, reconduir la situació. Jo estic visitant moltes empreses, els empresaris estan rebotats perquè aquest país no està governant, l'administració només està posant pals a les rodes. Les pimes catalanes representen el 86 o 87% de la força industrial del país, tenim una potència econòmica molt important que està deixada de la mà de déu. Això és el que s'ha de potenciar. Així ja treballen en un escenari d'eleccions. Què n'esperen? Sí. Tot això depèn del que passi el famós dia 1. No crec que hi hagi referèndum, i en cas que n'hi hagués, no li donem suport perquè no és legal. Estem d'acord que el poble s'expressi i voti, som els primers que volem que voti, però si no es pot fer, facin eleccions anticipades i que tothom s'expressi, acatarem el que digui la majoria.

Unió es va presentar després de trencar amb CDC i no els va anar bé, ara faran un partit i...

Nosaltres encara no m'explico, que, a hores d'ara, havent nascut el 6 d'abril, tinguem 450 afiliats, cap a 2.500 simpatitzants i sense un duro de finançament. Lliures és un partit nascut de la fe i la il·lusió de les persones que veuen que les coses no s'estan fent bé. No tenim ni seu. El que sí que tenim són tones d'il·lusió per canviar les coses.