La construcció de sis habitatges unifamiliars nous a Ravós del Ter-ri, prevista en el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de l'Ajuntament de Cornellà del Terri, ha quedat invalidada per una sentència del Suprem. Aquest tribunal ha anul·lat la qualificació de sòl urbà i l'ampliació del nucli, ratificant una resolució prèvia del Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), i ha desestimat un recurs presentat pel consistori. El govern local haurà d'assumir les costes judicials.

Un dels arguments de la sentència del Suprem -datada del 18 de juliol- és que vulnera el Pla Director del Pla de l'Estany i el Pla Parcial de les comarques gironines, que classifiquen la zona com a sòl no urbanitzable a protegir. També rebutja la inclusió de sòl urbanitzable en una part delimitada com a jaciment arqueològic del Mas Sureda, i troba insuficient i poc adequada la delimitació de l'entorn de protecció del Castell de Ravós.

En l'origen de l'anul·lació d'a-quest bloc del POUM hi ha un recurs contenciós interposat per una veïna de Ravós, Dolors Juscafresa. El seu advocat, Eduard de Ribot, va destacar que els diferents tribunals implicats «han destacat i valorat, per sobre de la voluntat de l'Administració de promoure el creixement urbanístic del veïnat, la importància de la protecció del patrimoni cultural, del BCIN del Castell i del jaciment arqueològic documentat», així com també «la preservació de la singularitat i bellesa del veïnat en la seva composició tradicional».

Petició de l'associació de veïns

En els propers dies, l'Ajuntament de Cornellà del Terri analitzarà el detall de la resolució judicial amb els seus advocats i, després, es reunirà amb l'associació de veïns de Ravós del Terri. L'alcalde, Salvador Coll, va explicar que la incorporació al POUM de sòl urbà a Ravós va sorgir d'una petició de la majoria dels veïns d'aquest poble de Cornellà, que no arriba a un centenar d'habitants. Coll va remarcar que es va presentar una sola al·legació, la que ha motivat l'anul·lació del creixement urbanístic.

L'Ajuntament i l'Associació de Veïns van promoure la modificació conjuntament i a petició de l'entitat, tal com va apuntar l'alcalde. «Defensaven poder créixer, no demanaven fer una urbanització sinó construir unes poques cases perquè els fills del poble no es veiessin obligats a marxar», va explicar Coll. Davant la resolució judicial, el batlle va afirmar que «estem al costat dels veïns», amb els que es reuniran quan hagin parlat amb els advocats. «Defensarem el que digui el poble», va reiterar.

Ravós del Terri és un dels nou pobles que integren la Vall del Terri, al costat de Cornellà -on hi ha l'Ajuntament-, Sords, Pujals dels Cavallers, Pujals dels Pagesos, Corts, Sant Andreu, Borgonyà i Santa Llogaia.