Presentar queixa formal pel retard en un vol o pel servei deficient que ofereix una línia aèria és feixuc. Assenyala el doctor per la Universitat de Girona Josep Maria Bech, de l'Institut de Dret Privat Europeu i Comparat, que els passatgers demostrem massa paciència i «reclamem poc». Que tenim drets, però que ens fa mandra reivindicar-los, vaja. Això sí, redactar i compartir una piulada per vituperar la companyia que ens ha espatllat el viatge ens costa menys. Una immersió en el perfil oficial de Ryanair al Twitter, @Ryanair, que té 314.000 seguidors, un historial de 160.000 posts i que està operatiu de les set del matí fins a les nou de vespre, confirma la teoria. De crítiques se n'hi troben i una bona colla s'esplaien amb problemes patits per passatgers que o bé sortien o tenien per destinació l'Aeroport de Girona.

«Ei @Ryanair & @BristolAirport [el perfil oficial de l'aeroport d'aquella ciutat anglesa] què passa amb el vol FR9336 a Girona? Alguna informació sobre les 5 hores de retard?», era la pregunta desesperada que llançava al ciberespai Ian Green (@Ian_green85) el 18 de juny passat. L'home va provar de fer una reclamació oficial on-line, però «l'enllaç 'Formulari de contacte' no em permet entrar la meva queixa». La companyia, que no ho fa en totes les ocasions, en aquest cas va respondre al passatger i li va facilitar una adreça web alternativa, que, això no obstant, tampoc va satisfer el client.

Víctima del retard en el mateix vol va ser, també, Cristina Cardenete (@C_CardeneteS): «Més de 5 hores de retard i un val de 5 euros com a disculpa... aquesta és la resposta de @Ryanair i @BristolAirport». Més clara, l'aigua. Noves lamentacions en línia per la impuntualitat de Ryanair: «Quin és el problema amb el vol #FR6390 a Girona? Cap novetat tot i que se'ns havien promès, #4horesderetard no són suficients», lamentava la usuària KnownAsEve (@knownaseve), el 26 de juny. Cap interacció.

El 24 d'aquell mes Deirdre Hegarty (@hegarty_dreide) censurava que, «arribats a Girona des de Manchester, 35 minuts [d'espera] i cap equipatge a la vista. Hi ha vaga? Cap informació dels vigilants». Ni cap resposta per part de ningú, i això que la queixa apareixia a la xarxa social a les 13:04, hora en què els community managers de Ryanair es mantenen operatius. No pas millor fortuna va tenir el passatger Henri Toonders, el 26 de juny passat: «Ens podeu dir quan sortirà el vol de Girona a Weeze [Düsseldorf]? No a les 9:00, no a les 9:20, això segur». I piulava, amb sornegueria: «Espero que tampoc surti a les 15:15», a la qual cosa la companyia contestava amb un assèptic «hola Henri, siusplau comprova el vol en temps real», missatge que incorporava un enllaç; la informació que contenia devia, com a mínim, fer posar els pèls de punta al pobre Henri: «per tant, en comptes d'arribar a Weeze a les 11:10 am serem a Amsterdam a les 8:40 pm?», deia. Fi de la conversa.

També hi ha queixes com a mínim curioses: una la plantejava Andrea González G. (@AndreaGonzalezG), el 17 de juny: «I què fan quan demanem una fulla de reclamació a @Ryanair? Ens donen una fulla de l'Aeroport de Girona (som al de Barcelona)»; una altra, de més futbolera, Fina Gil (@finilagil), el 14 de maig: «cal que un pilot de @Ryanair en aterrar a Girona (...) digui pel micro: Hala Madrid?». I Luciana (@LuxitaLu) s'ho prenia amb més filosofia el 28 d'abril: «Vaig conèixer Girona de casualitat per culpa d'una cancel·lació de Ryanair. Em vaig quedar un nit i em va encantar».