Fins a nou persones han mort des del mes de juny en medis aquàtics de les comarques de Girona. Es tracta d'una xifra preocupant perquè suposa multiplicar per quatre el nombre de víctimes mortals respecte a l'any passat per aquestes dates.

Fins al 24 de juliol, durant el 2016 havien perdut la vida dues persones en medis aquàtics. Aquí hi entren des de persones que es banyaven en platges, rius, estanys, pantans o piscines.

Enguany la mortalitat és elevada ja que nou persones a 24 juliol és gairebé el total de nombre de morts de tot l'estiu passat a Girona. El 2016 es van haver de lamentar 11 víctimes mortals des del juny a setembre. Una xifra ja de per si destacada.

Si s'extreu un perfil de les nou víctimes mortals a les comarques de Girona durant aquest, cal destacar que majoritàriament són homes i d'edats entre els 46 i 81 anys, majoritàriament estrangers. Tot i això cal destacar que hi ha dos menors que han perdut la vida en medi aquàtic, un d'ells per ofegament i l'altre després d'una aturada cardíaca mentre era a la piscina.

La primera víctima del juny va ser un nen de 10 anys que va perdre la vida en ofegar-se en una bassa de les hortes de Santa Eugènia, a Girona, el dia 14. Va anar a banyar-s'hi amb uns amics però no en va poder sortir i, quan el van trobar a l'aigua, els serveis mèdics ja no van poder-hi fer res.

El dissabte 17 va ser un dia negre a la Costa Brava. Dues persones van ofegar-se mentre es banyaven a Platja d'Aro i Dues persones van ofegar-se mentre es banyaven a Platja d'Aro i Roses respectivament. El primer fet va succeir al migdia, quan una dona alemanya, de 79 anys, va morir a la platja Gran de Platja d'Aro després de patir una aturada cardíaca. I a la tarda a Roses, un turista francès de 80 anys va aparèixer surant a l'aigua de la platja del Centre i, malgrat que els serveis mèdics el van intentar reanimar, no el van poder salvar.

El 19 de juny, va haver-hi una altra víctima mortal a la platja. Un home de 46 anys de nacionalitat espanyola que va morir ofegat a la tarda a la platja de Lloret. El mes de juny es va tancar amb una altra víctima mortal, en aquest cas el 27 de juny va morir un ciutadà belga de 69 anys a la platja del Borró de Colera. Malgrat els intents dels serveis mèdics, tampoc van poder-lo remuntar.

Quatre morts al juliol

El juliol també ha estat negre, amb el que portem de mes ja han perdut la vida quatre banyistes. El primer fet va succeir el 12 de juliol a Platja d'Aro. Un home de 67 anys va morir ofegat a la platja Gran. El van trobar surant a dins de l'aigua i quan el van treure del mar no li van poder salvar la vida.

El dia següent malauradament també van ser notícia dos fets més relacionats amb medis aquàtics. El primer va tenir lloc a les Preses. Quan una menor que es trobava a la piscina va patir un atac de cor. La nena de 10 anys va poder ser rescatada però va patir lesions, de les quals es recuperava a l'hospital de Sant Pau però va morir pocs dies després al centre hospitalari.

El mateix dia però ja al vespre, va perdre la vida un home 81 anys a la platja petita d'Empuriabrava. L'home era a dins l'aigua quan es va trobar malament i s'apunta que també va patir un atac de cor. A més de les morts en medis aquàtics també hi ha hagut ensurts que sortosament han acabat amb banyistes a l'hospital i que s'han recuperat després de gairebé ofegar-se.

Per prevenir i evitar fets com aquests, des de Protecció Civil de la Generalitat insten a seguir una sèrie de consells en medis aquàtics, com ara vigilar els menors a l'aigua, si es veu algú amb problemes avisar socorristes o al 112.