El criador de gossos de Sils (Selva) investigat per escriure amenaces de mort al mur de Facebook de l'Associació Professional d'Agents Rurals de Catalunya havia de declarar com a investigat davant el Jutjat d'instrucció número 2 de Girona aquest dimecres. Era la segona vegada que s'intentava però tampoc ha estat possible per un problema amb l'advocat d'ofici. La nova citació davant del jutge serà divendres, una ocasió que l'investigat vol aprofitar per defensar el seu punt de vista. L'home manté les seves paraules -va titllar-los de "fills de futa" i va escriure frases com ara "veient com actuen jo mateix no descarto carregar-me'n uns quants" en referència a la nota de condol de l'associació pel doble crim de dos rurals a mans d'un caçador a Aspa (Segrià) el gener passat. "Jo el que dic és que em defensaré, si ho volen entendre com una amenaça de mort és el seu problema", ha subratllat aquest dimecres en declaracions a l'ACN.

El criador de gossos, que té una finca a Sils de prop de 7.000 metres quadrats on té els animals de raça Bullmastiff (una raça potencialment perillosa), havia de declarar davant el jutge a les deu del matí però finalment no ha estat possible. Quan els Mossos d'Esquadra el van detenir el 24 de gener passat va declarar a comissaris assistit per un advocat d'ofici. Aquest dimecres, però, li n'havien assignat un de nou, que ha declinat representar-lo atès que el cas ja havia començat a Blanes. La propera citació serà aquest divendres amb l'advocada de guàrdia que va tenir primer.

Un nou retard que el mateix investigat ha lamentat, ja que "tenia moltes ganes" de declarar al jutjat i aprofitar per exposar-li el seu cas. "Porto un any volent-ho explicar a un jutge que ho entengui, que ja veurem si el trobo", assegura en declaracions a l'ACN. L'home denuncia que està essent víctima de les "pràctiques mafioses dels Agents Rurals" que li han comissat fins a dues vegades els animals que tenia a la finca -entre 8 i 9 gossos segons el moment- i que les administracions han actuat de forma "irregular".

De fet, assegura que ho ha denunciat davant la Justícia. Afirma que ha interposat un recurs contenciós administratiu per poder recuperar els animals i una denúncia als jutjats de Santa Coloma de Farners contra les autoritats competents en el seu cas, com ara l'alcalde de Sils, els Agents Rurals i la Policia Municipal, entre d'altres. La primera, detalla, va ser el juny del 2016, quan li van confiscar els animals per primer cop, i la segona, el novembre d'aquell mateix any. "Porto tretze mesos que em tenen amargada la vida", assegura tot afegint que els gossos són la seva "família". I continua dient, "ells van a casa seva i es troben la seva família, potser es mereixerien que no la trobessin; no saben el que han fet i m'ho pagaran, si no és el jutge seré jo, amb la llei a la mà", afirma amb vehemència.

Els comisos dels gossos es van ordenar des de l'Ajuntament de Sils basant-se en informes veterinaris, dels Agents Rurals i dels Mossos d'Esquadra. En ells es diu que els animals no estan en bones condicions higiènico-sanitàries, que alguns presenten "ferides per ferros punxants" i fins i tot parlen de la presència del cadàver d'un gos "en descomposició".

L'investigat, Jordi Manuel Bonet, denuncia que quan els agents van comissar-li els gossos ho van fer sense tenir el permís d'un jutge. "Jo l'únic que estic demanant és que es compleixi la llei que diu claríssimament que en una instal·lació privada es necessita autorització judicial per entrar-hi i aquests senyors entren per allà com si fos casa seva. I això s'ha acabat. I si a sobre és per robar, encara menys", assegura. És per això que està disposat a "arribar fins al final" per defensar els seus drets.

Bonet va més enllà i compara els Agents Rurals amb una "màfia albanokosovar" i els acusa d'estar darrere d'una suposada xarxa internacional que comercialitza amb gossos confiscats als seus propietaris per revendre'ls posteriorment i lucrar-se. "Aquest és un tema que va molt més enllà del meu cas. En realitat, aquí s'està tractant de la xarxa de comercialització d'animals a l'estranger que tenen organitzats els Agents Rurals amb determinades protectores al seu servei que fan de pantalla", ha assegurat.

Es reafirma

En relació als missatges que va escriure al mur de Facebook de l'Associació Professional d'Agents Rurals de Catalunya, l'investigat manté tot el que va dir. "Jo he dit el que he dit i que cadascú entengui el que vulgui". D'altra banda, afirma que no es penedeix d'haver-ho escrit. "Hi ha una cosa que es diu legítima defensa. Jo sempre respectaré la llei, sempre. I les amenaces consisteixen en causar un mal il·legítim. Jo no ho faré això. Il·legítim no, però vull que els jutges facin la seva feina", precisa.

Finalment, afirma està disposat a arribar on faci falta i confia que la Justícia l'escoltarà. A canvi, demana als Agents Rurals que, en cas que hagin d'actuar, ho facin "complint amb la llei". Ara bé també els adverteix que "si venen a robar-me, els tractaré com es tracten els lladres".

Per a l'associació Professional d'Agents Rurals de Catalunya les amenaces de mort que va escriure al seu Facebook són "suficientment greus" com per tirar endavant un procediment judicial per la via penal. Per això, van presentar denúncia i s'han personat com a acusació particular. Consideren que ha comès un delicte d'amenaces i intentaran demostrar l'agreujant d'anar en contra d'un col·lectiu professional. Aquest delicte comporta penes de presó d'entre 2 i 3 anys.